Όταν το 2010 δημιουργήθηκε η ομάδα Sarantaporo.gr κανείς από τους συντελεστές της δεν μπορούσε να προβλέψει την πορεία της. Όλα ξεκίνησαν με παρεΐστικη διάθεση, αλλά και με σοβαρότητα και οργάνωση που έδωσε μια ιδιαίτερη ώθηση για νέα πράγματα, πρωτόγνωρα για το Σαραντάπορο και την ευρύτερη περιοχή.

Μια ιστοσελίδα για το χωριό μας, ασύρματο δίκτυο πρόσβασης στο διαδίκτυο, πολιτιστικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του κόσμου, εκθέσεις-διαγωνισμοί φωτογραφίας, μια νέα κουλτούρα συνεργασίας με τους συγχωριανούς μας, τους τοπικούς συλλόγους του χωριού μας και της ευρύτερης περιοχής. Να κάνουμε μαζί αυτά που μας αρέσουν και μας ευχαριστούν. Το Sarantaporo.gr ήταν η νέα μας ταυτότητα και μια ευκαιρία για εξωστρέφεια! Οι στόχοι της ομάδας: η κινητοποίηση αξιόλογων ανθρώπων της περιοχής μας με διάθεση για προσφορά, η δημιουργία ενός μέσου επικοινωνίας και συντονισμού μεταξύ μας, η κατάθεση προτάσεων για ανάπτυξη και πρόοδο, η ενεργή συμμετοχή στη διοργάνωση εκδηλώσεων, στη δημιουργία υποδομών και στο άνοιγμα νέων δρόμων  που θα βοηθήσουν την τοπική κοινωνία να αναπτυχθεί και να προοδεύσει ακόμη περισσότερο.

Άνθρωποι από το χωριό μας, αλλά και από τα γύρω χωριά, συναντήθηκαν μαζί μας και συνεργαστήκαμε για την επέκταση των ασύρματων δικτύων, για κοινές εκδηλώσεις, ανταλλάξαμε ιδέες και οραματιστήκαμε το μέλλον. Κάποια από τα σχέδια και τις ιδέες που οραματιστήκαμε τα κάναμε πράξη, ενώ άλλα παραμένουν ακόμα στο συρτάρι, περιμένοντας να ωριμάσουν οι συνθήκες που θα κάνουν εφικτή την υλοποίησή τους. Επίσης και η σύνθεση της ομάδας άλλαξε κατά τη διάρκεια του χρόνου, όπως είναι φυσιολογικό, δίχως να αλλοιωθούν όμως οι αξίες και οι στόχοι μας.

Δεν ήταν όμως πάντα όλα τόσο ρόδινα και πολλές φορές χρειάστηκε να έρθουμε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις. Συχνά ακούσαμε φράσεις όπως, «τι δουλειά έχουν αυτοί εδώ να μας πουν τι να κάνουμε», «ποιος ξέρει πόσα πήραν για να φτιάξουν τα δίκτυα», «ποια πολιτική στήριξη έχουν» και άλλα διάφορα τέτοια. Όσο και αν κάποια από αυτά μας στεναχώρησαν, εντούτοις δεν μας πτόησαν, διότι ότι κάναμε το κάναμε με αγάπη για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, πολλές φορές βάζοντας το χέρι στην τσέπη, τόσο εμείς όσο και οι συνεργαζόμενοι σύλλογοι σε όλα τα χωριά, και χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν ακούμε ότι οι ενέργειές μας έχουν θετικό αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία, όταν μας λένε μπράβο κι όταν τα πράγματα πάνε ένα βήμα μπροστά. Έτσι νιώθουμε ότι και εμείς συνεισφέρουμε ένα μικρό λιθαράκι προς την σωστή κατεύθυνση.

Τα οφέλη που αποκομίζουμε με την ενασχόλησή μας με το Sarantaporo.gr, εκτός από την ικανοποίησή μας ότι προσφέρουμε με όποιες δυνάμεις και πόρους διαθέτουμε για το κοινό καλό του τόπου καταγωγής μας, είναι και οι εμπειρίες, οι γνώσεις και οι επαφές, τα οποία θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικά και για τα οποία αξίζει ο κόπος και το κόστος. Το κόστος αυτό μεταφράζεται σε προσωπικό  χρόνο, εργασία και  χρήματα.  Είμαστε όμως της λογικής του να κάνουμε μικρά βήματα και να τοποθετούμε ένα-ένα τα λιθαράκια στο δρόμο που χαράζουμε κάνοντας αυτό που μας ευχαριστεί, προσφέροντας ταυτόχρονα στο κοινωνικό σύνολο. Πιστεύουμε πως έτσι επενδύουμε σε βάθος χρόνου στην κοινωνική ανταμοιβή. Πως κάποια στιγμή θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ότι κάνουμε θα το βρούμε μπροστά μας. Όσο καλό είναι αυτό που κάνουμε σήμερα εξίσου καλό ή και καλύτερο θα είναι αυτό που θα μας φέρει το μέλλον!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι η δουλειά της ομάδας αποτέλεσε έμπνευση και για ανθρώπους εκτός της περιοχής και έδωσε το έναυσμα για να συμμετέχουν στο εγχείρημα και να το αγκαλιάσουν. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα, διότι δείχνει πως οι άνθρωποι εμπνέονται από όμορφες ιδέες και επιθυμούν τη συμμετοχή στην πρόοδο. Μια πρόοδο που στηρίζεται στην συμμετοχή και τη σύμπραξη ανθρώπων ικανών, με όρεξη για δουλειά και προσφορά, μια πρόοδο που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα λόγω της θετικής κοινωνικής της διάστασης. Πολύ χρήσιμα τα δίκτυα επικοινωνιών, αλλά αποκτούν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία όταν υποστηρίζονται από αξιόλογα δίκτυα ανθρώπων.

Στην παρούσα δύσκολη συγκυρία η ενίσχυση και η μετάλλαξη του μοντέλου λειτουργίας μας αποτελεί πράγματι ένα κρίσιμο στοιχείο για να μπορέσουν προσπάθειες σαν τη δική μας να παραμείνουν βιώσιμες. Αναπόφευκτα τα μέλη της ομάδας μας βρεθήκαμε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα: να βρούμε ένα μοντέλο για να μπορεί να συνεχιστεί η προσπάθεια ή να την εγκαταλείψουμε εδώ ...

Η απάντηση στο δίλημμα αυτό είναι κάτι που από πολύ καιρό πριν είχε απασχολήσει την ομάδα μας, το να αποκτήσουμε νομική υπόσταση. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούμε να δημιουργήσουμε, δίχως νομικά κωλύματα, τις κατάλληλες συνθήκες που θα μας επιτρέψουν να αναζητήσουμε την οικονομική αυτάρκεια για τη συνέχιση των προσπαθειών μας, χωρίς να αλλάξει ο χαρακτήρας και η φυσιογνωμία μας.

Χρειαζόμαστε μια νομική υπόσταση για να μπορούμε να συνεργαζόμαστε με άλλους φορείς στα πλαίσια έργων και προγραμμάτων, για να αναβαθμίσουμε οργανωτικά το επίπεδο της δουλειάς μας, για να έχουμε μεγαλύτερο κύρος στις συνεργασίες μας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και για να μπορούμε να εκπροσωπούμε την κοινωνία των πολιτών σε θέματα του δικού μας γνωστικού αντικειμένου.

Η απόφαση λοιπόν ελήφθη και άρχισε να γίνεται πράξη  από τις 27 Σεπτεμβρίου 2013, με τη σύσταση της  «Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Sarantaporo.gr», η οποία αποτελεί νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με σκοπούς ερευνητικού, τεχνολογικού, επιστημονικού, εκπαιδευτικού, οικολογικού, πολιτικού, πολιτιστικού και ενημερωτικού χαρακτήρα για την ικανοποίηση των αναγκών της συλλογικότητας και σε καμιά περίπτωση δεν έχει σκοπό το κέρδος.

Τα ιδρυτικά της μέλη αποτελούν με αλφαβητική σειρά οι:

  • Βαΐτσης Αχιλλέας του Αντωνίου, κάτοικος Λάρισας
  • Γκουντρουμπής Αθανάσιος του Κωνσταντίνου, κάτοικος Lansdale Πενσυλβάνια-ΗΠΑ
  • Γκουντρουμπή Ευαγγελία του Δημητρίου, κάτοικος Λάρισας
  • Γκουντρουμπής Κωνσταντίνος του Αθανασίου κάτοικος Lansdale Πενσυλβάνια-ΗΠΑ
  • Κλεισιάρης Γεώργιος του Αχιλλέα, κάτοικος Αθηνών
  • Κλεισιάρης Φώτιος του Αχιλλέα, κάτοικος Βρυξελλών
  • Μπονιτσιόλι Ιωσήφ του Λεό, κάτοικος Αθηνών
  • Χρυσός Βασίλης του Βίκτωρα, κάτοικος Αθηνών

Κύριο σκοπό της «Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Sarantaporo.gr» αποτελεί η ανάληψη δράσεων που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του πολιτιστικού και κοινωνικού επιπέδου, των τεχνολογικών υποδομών και της ποιότητας ζωής των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Φιλοδοξία μας είναι το νέο νομικό πρόσωπο του Sarantaporo.gr να λειτουργεί με ανοιχτό τρόπο προς την κοινωνία, ως ζωντανό κομμάτι της και όχι σαν μια κλειστή κλίκα ανθρώπων. Να αποτελεί ένα νομικό εργαλείο που θα απελευθερώνει και θα ενισχύει τη δημιουργικότητα, τη συλλογικότητα και την πρόοδο σε τοπικό, αλλά και σε ευρύτερο επίπεδο. Ένα σημείο αναφοράς και μια ανοιχτή πόρτα για όσους θέλουν να δοκιμάσουν να υλοποιήσουν αυτά που ονειρεύονται.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε το νέο νομικό πρόσωπο του Sarantaporo.gr να γίνει δεκτό υπό αυτό το πρίσμα, από την τοπική κοινωνία και τους φορείς της, ώστε να συνεχίσουμε μαζί να δημιουργούμε βιώσιμες υποδομές που βελτιώνουν την καθημερινότητά μας και να διαμορφώνουμε την μελλοντική μας προοπτική με τις επιλογές και τα έργα μας...

Οργανισμοί που μας υποστηρίζουν