Σήμερα, Τρίτη 6 Απριλίου 2021, οι ΑΜΚΕ Homo Digitalis και Sarantaporo.gr υπέβαλλαν κοινές προτάσεις στην ανοιχτή διαβούλευση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Η διαβούλευση αφορά στον καθορισμό της θέσης του Σημείου Τερματικού Δικτύου. Αν θέλετε να μάθετε γιατί είναι σημαντική η θέση του Σημείου Τερματικού Δικτύου για όλους τους χρήστες του διαδικτύου στην Ελλάδα, μπορείτε να διαβάσετε το πολύ ενδιαφέρον και αναλυτικό άρθρο του Οργανισμού Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ). Στην ουσία, πρόκειται για την ελευθερία επιλογής router στην Ελλάδα.

Με την τοποθέτησή τους οι Homo Digitalis και Sarantaporo.gr τονίζουν ότι οι τελικοί χρήστες πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τερματικό εξοπλισμό της επιλογής τους. Την ίδια θέση υποστηρίζουν ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ), η Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ, καθώς και η ευρωπαϊκή οργάνωση FSFE με την υποβολή αντίστοιχων προτάσεων.

Η υποβολή προτάσεων είναι δυνατή μέχρι την Παρασκευή 7 Μαΐου στις 15.00. Αν θέλετε να στηρίξετε την ελευθερία επιλογής router στην Ελλάδα, μπορείτε να διαβάσετε την πρόσκληση της ΕΕΤΤ και να υποβάλλετε και εσείς τις προτάσεις σας.

Η Homo Digitalis και το Sarantaporo.gr έχουν αναπτύξει συνεργασία εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο με στόχο να θέσουν τις βάσεις ώστε να καταπολεμηθεί ο ψηφιακός αποκλεισμός απομακρυσμένων περιοχών και κοινοτήτων της χώρας μας από το διαδίκτυο και τις ψηφιακές υπηρεσίες και παράλληλα να δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να ενημερωθούν και να εκπαιδευτούν σχετικά με τις σύγχρονες τεχνολογίες δικτύωσης, καθώς και την ασφαλή και αποτελεσματική χρήση του διαδικτύου.

Την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 19:00-20:00, ο Βασίλης Χρυσός από το Aσύρματο Kοινοτικό Δίκτυο Sarantaporo.gr και ο Στέφανος Βιτωράτος από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Homo Digitalis είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στην ραδιοφωνική εκπομπή του Περικλή Βασιλόπουλου «Ασκώ τα δικαιώματά μου, τηρώ τις υποχρεώσεις μου, στην Ευρώπη του αύριο», του Πρώτου Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας την μεταξύ τους συνεργασία με στόχο την ενίσχυση της πρόσβασης των πολιτών στο διαδίκτυο, με την ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων πολιτών.

Η συγκυρία της πανδημίας έχει φέρει στο προσκήνιο με τους πιο δραματικούς όρους την αναγκαιότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο, για όλους τους κατοίκους, είτε αυτοί είναι επαγγελματίες είτε μαθητές. Στην κοινότητα του Ασύρματου Κοινοτικού Δικτύου Sarantaporo.gr θεωρούμε την πρόσβαση στο διαδίκτυο ανθρώπινο δικαίωμα και αγωνιζόμαστε καθημερινά για να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε τις υποδομές μας, που επιτρέπουν σε όλους τους κατοίκους 11 χωριών του Δήμου Ελασσόνας, όπου δραστηριοποιούμαστε, να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Δύο μαθήτριες από το χωριό Καρυά Ελασσόνας, οι οποίες μετακινούνται στο κοντινό χωριό Φλάμπουρο Ελασσόνας για να χρησιμοποιήσουν το Ασύρματο Κοινοτικό Δίκτυο Sarantaporo.gr για την τηλεκπαίδευσή τους εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, μας στέλνουν επιστολή, καταγράφοντας την εμπειρία τους.

Επίσης, ο κ. Δημήτρης Μπαλούκας, γονέας από το χωριό Πύθιο Ελασσόνας, μας στέλνει τις ευχαριστίες του για τη λειτουργία του Ασύρματου Κοινοτικού Δικτύου Sarantaporo.gr στο χωριό του και μια φωτογραφία του γιου του σε σύνδεση με το ασύρματο δίκτυό μας.

Επιστολές όπως αυτές που μας στέλνουν σήμερα, μας κάνουν να αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη δουλειά μας και μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίζουμε να υπερασπιζόμαστε έμπρακτα το δικαίωμα όλων μας για πρόσβαση στις σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές, στη γνώση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.

Το Sarantaporo.gr και η Homo Digitalis συμμετείχαν με σχόλια στην ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου για το νέο Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, η οποία έληξε στις 17 Ιουλίου 2020. Οι τροποποιήσεις που προτείνουν οι δύο οργανισμοί είναι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευνοϊκού κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη και λειτουργία κοινοτικών δικτύων ευρυζωνικότητας από πολίτες στην Ελλάδα. Σε συνέχεια της συμμετοχή τους στη διαβούλευση, οι δύο οργανισμοί απέστειλαν από κοινού ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και το Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Αντώνιο Τζωρτζακάκη επισημαίνοντας τις προτάσεις των δύο οργανισμών για τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου.

Τα κοινοτικά δίκτυα ευρυζωνικότητας που δημιουργούνται από πολίτες για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο αναγνωρίζονται από την Ευρωπαική Επιτροπή, τον ΟΗΕ, την Internet Society (ISOC) και άλλους διεθνείς οργανισμούς ως εγχειρήματα που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και την ψηφιακή συμμετοχικότητα των πολιτών. Η σημασία αυτών των δικτύων αναδεικνύεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της διαπίστωσης ότι, ακόμη και σήμερα, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη στερείται πρόσβασης στο διαδίκτυο ή η ποιότητα και ταχύτητα πρόσβασης είναι τέτοια που καθιστά τους πληθυσμούς αυτών των περιοχών μη συμμέτοχους στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι φωνές και οι αποφάσεις διεθνών οργανισμών που χαρακτηρίζουν την πρόσβαση αυτή ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Το χωριό Συκέα του Δήμου Ελασσόνας αποτελεί άλλη μία περίπτωση οικισμού, όπως και ο οικισμός Άκρη, που στερείται πρόσβασης στις σύγχρονες τηλεπικοινωνιακές υποδομές και το διαδίκτυο, παρόλο που βρίσκεται μόλις 15 χλμ από την πόλη της Ελασσόνας.

Η πρωτοβουλία και η πρώτη συνάντηση

Έπειτα από πρωτοβουλία του Δημάρχου Ελασσόνας κ. Γάτσα Νίκου, η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Sarantaporo.gr ήρθε σε επαφή μέσω τηλεδιάσκεψης την Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 με αντιπροσωπεία κατοίκων του χωριού Συκέα στο δημαρχείο Ελασσόνας. Στη συνάντηση αυτή παρουσιάσαμε το έργο της ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr έως τώρα και τον αντίκτυπο που αυτό έχει στην τοπική κοινωνία και δρομολογήσαμε τα πρώτα βήματα ένταξης της τοπικής κοινότητας Συκεών στο ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr. Σε συνεργασία με κατοίκους του χωριού σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την επέκταση του κοινοτικού δικτύου ως κοινό αγαθό. Το δίκτυο αυτό θα συμβάλλει στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και στην έξοδο του χωριού από την ψηφιακή απομόνωση.

Η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ανθρώπινο δικαίωμα

Θεωρούμε ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων, το οποίο πρέπει να διασφαλίζεται αξιοποιώντας υπάρχουσες δημόσιες υποδομές και πόρους, προκειμένου να προσφέρεται ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στην ψηφιακή εποχή. Εν μέσω της πρόσφατης κρίσης του κορονοϊού η ψηφιακή απομόνωση γίνεται ακόμη πιο δυσβάσταχτη, λόγω των αυξημένων αναγκών για τηλεκπαίδευση, τηλεργασία και online πρόσβαση στην πληροφορία και τις κρατικές online υπηρεσίες από τους πολίτες.

Γι’ αυτο, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τους κατοίκους των χωριών και φορείς της περιοχής δίνουμε τη μάχη, ώστε να εξασφαλίσουμε στοιχειώδη πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους κατοίκους των απομονωμένων χωριών στα οποία δεν υπάρχει εναλλακτική δυνατότητα πρόσβασης στο ιντερνετ από κάποιον εμπορικό πάροχο.

Σε συνεργασία με τον Δήμο Ελασσόνας

Για την επέκταση του κοινοτικού δικτύου στο χωριό Συκέα αρωγός στέκεται και ο Δήμος Ελασσόνας, σύμφωνα με δημόσια δήλωση του δημάρχου κ. Γάτσα. Η υλοποίηση της επέκτασης θα γίνει με συμμετοχή των κατοίκων του χωριού, έπειτα από σχετική εκπαίδευση που θα πραγματοποιηθεί από μέλη της κοινότητας του ασύρματου κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr.

Τα κοινοτικά δίκτυα πολιτών γεφυρώνουν το ψηφιακό χάσμα

Στην εποχή του κατ’ οίκον περιορισμού που βιώνουμε εν μέσω της πανδημίας κανένας πολίτης δεν επιτρέπεται να μένει αποκλεισμένος στη σκιά της ψηφιακής απομόνωσης. Τα κοινοτικά δίκτυα σε όλο τον κόσμο, όπως το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr, προσφέρουν στους πολίτες τη δυνατότητα να γεφυρώσουν το ψηφιακό χάσμα χτίζοντας τις δικές τους τηλεπικοινωνιακές υποδομές ως κοινό αγαθό.

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί στο email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε εδώ.

Οργανισμοί που μας υποστηρίζουν