Επιστρέφουμε νικητές από τις Βρυξέλλες με το 1ο βραβείο στην Κατηγορία 4. Demand generation and take-up of connectivity του European Broadband Awards 2019!

Η βαθμολογία μας, 9,8 από τα 10, ήταν η μεγαλύτερη, εξασφαλίζοντάς μας την πρώτη θέση. Ως σημαντικό διαφοροποιητικό στοιχείο από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους κρίθηκε η έμφασή μας στον ψηφιακό αλφαβητισμό. Μέσα από δράσεις εκπαίδευσης, σεμινάρια και απομακρυσμένη υποστήριξη μοιραζόμαστε τη γνώση και χτίζουμε ψηφιακές δεξιότητες στα μέλη και τους χρήστες της κοινότητάς μας.

Η νίκη μας αυτή είναι μια νίκη όλων των κοινοτικών δικτύων στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ο πιο σημαντικός, ίσως, θεσμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρυζωνικότητα, το European Broadband Awards, αναγνωρίζει και επιβραβεύει τη σπουδαία δουλειά που κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια σαφής δήλωση ότι τα κοινοτικά δίκτυα είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καθολική παροχή συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο για όλους τους πολίτες.

Με τα λόγια του Franco Accordino, διευθυντή της μονάδας Διαχείρισης Γνώσης και Καινοτομίας του DG Connect:

Χρειάζεται να χτίσουμε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που λειτουργεί για τους πολίτες της. Το ελληνικό παράδειγμα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για την υποστήριξη των κοινοτικών δικτύων στην Ευρώπη [..] Στην Ευρώπη δεν έχουμε τα "γκαράζ", αλλά έχουμε τις κοινότητες, οι οποίες καινοτομούν μέσω της συνδεσιμότητας.

Η νίκη αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της συλλογικής οικοδόμησης του ασύρματου δικτύου, αλλά και της κοινότητάς μας, από όλα τα μέλη μας. Είναι οι άνθρωποι που κάνουν τη διαφορά. Σε αυτούς επενδύουμε και μαζί πορευόμαστε. Το βραβείο αυτό είναι βραβείο όλης της κοινότητάς μας!

Μια εξαιρετικά σημαντική διάκριση πέτυχε το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr, προκρινόμενο στους τρεις φιναλίστ του διαγωνισμού European Broadband Awards. Αναγνωρίζοντας το σημαντικό αντίκτυπο του ασύρματου κοινοτικού δικτύου για τους κατοίκους των χωριών της περιοχής Σαρανταπόρου, η επιτροπή προσκαλεί την ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr να παραβρεθεί στις Βρυξέλλες στις 2 του Δεκέμβρη, όπου θα ανακοινωθούν οι νικητές.

Το European Broadband Awards είναι ένας ετήσιος διαγωνισμός μέσω του οποίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναγνωρίζει έργα εξέχουσας σημασίας για την ανάπτυξη υποδομών ευρυζωνικότητας στην Ευρώπη. Μέσω των βραβείων που απονέμουν αναδεικνύουν την επιτυχημένη υλοποίηση των ευρυζωνικών υποδομών που διακρίνονται.

Στο φετινό διαγωνισμό η ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr έλαβε μέρος με το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr, στην κατηγορία “Δημιουργία ζήτησης και απορρόφηση συνδεσιμότητας” (Demand generation and take-up of connectivity). Στις 3 Δεκεμβρίου, οι νικητές θα παρουσιάσουν την πρωτοβουλία τους στο συνέδριο B-Day: Boosting Connectivity Investments στο οποίο θα συμμετέχουν ευρωπαϊκοί φορείς που σχετίζονται με το μέλλον του διαδικτύου στην Ευρώπη.

Από τις 24 έως τις 30 Αυγούστου είχαμε τη μεγάλη τιμή να φιλοξενείται στην Αθήνα το 85ο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιβλιοθηκών και Επιστημών της Πληροφόρησης της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών και Ιδρυμάτων (International Federation of Library Associations and Institutions – IFLA). Το θέμα του φετινού συνεδρίου ήταν “Βιβλιοθήκες: διάλογος και αλλαγή”. Το ετήσιο αυτό συνέδριο είναι ίσως το πιο σημαντικό παγκόσμιο γεγονός στο χώρο των βιβλιοθηκών. Η διεθνής συνάντηση έλαβε χώρα στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με συμμετοχή περίπου 3.500 συνέδρων από 135 χώρες.

Τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες δεν περιορίστηκαν σε ακαδημαϊκού χαρακτήρα συζητήσεις, αλλά καταπιάστηκαν με εξελίξεις που προβληματίζουν ευρύτερα την κοινωνία, όπως η τεχνολογία ως μέσο για τη συμμετοχικότητα, η υγεία και οι βιοεπιστήμες, η τεχνητή νοημοσύνη και η διαχείριση της γνώσης, των πληροφοριών και των δεδομένων μας, οι βιβλιοθήκες ως χώροι που εμπνέουν το διάλογο, η ηχητική και οπτική πολιτιστική κληρονομιά σε τοπικές κοινότητες. Στο διάλογο αυτό συμμετείχε και η ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr κατόπιν πρόσκλησης των διοργανωτών και του διεθνούς οργανισμού Internet Society, με τον οποίο συνεργαζόμαστε τα τελευταία δύο χρόνια. Παρουσιάσαμε το έργο της ΑΜΚΕ και το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr που οικοδομεί στην περιοχή του Σαρανταπόρου, με την ενεργό συμμετοχή της τοπικής κοινότητας και των μελών της. Και αν σε κάποιους γεννιέται εύλογα το ερώτημα “τι σχέση έχει ένα κοινοτικό δίκτυο με τις βιβλιοθήκες;” η απάντηση βρίσκεται στους στόχους που επιδιώκουν οι δύο θεσμοί.

Το Καλέντζι είναι ένα μικρό ορεινό χωριό περίπου 350 κατοίκων, στα νότια του Νομού Ιωαννίνων, 30χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων. Αγγίζοντας τα όρια του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, πρόκειται για ένα μέρος άγριας φυσικής ομορφιάς και αυθεντικής ελληνικής υπαίθρου. Το χωριό ανήκει στο Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Οι κύριες οικονομικές δραστηριότητες του πληθυσμού είναι η γεωργία, η κτηνοτροφία και εν μέρει ο τουρισμός. Με εξαίρεση τις τουριστικές δραστηριότητες, πρόκειται για ένα χωριό παρόμοιο με το Σαραντάπορο.

Πριν από ένα χρόνο, στα μέσα του 2017, η ομάδα του ασύρματου κοινοτικού δικτύου Sarantaporo.gr συνεργάστηκε με το P2P Lab των Ιωαννίνων για να ξεκινήσει ένα τοπικό κοινοτικό δίκτυο στο χωριό Καλέντζι. Το εργαστήριο P2P δραστηριοποιείται ήδη στην περιοχή με την κοινότητα των Tzoumakers. Πρόκειται για ένα συνεργατικό εργαστήριο για την κατασκευή γεωργικών μηχανημάτων, στο πλαίσιο του έργου «Phygital» που χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας ένα μέλος του εργαστηρίου P2P και ένας δημοτικός σύμβουλος του δήμου Βορείων Τζουμέρκων επισκέφθηκαν το Σαραντάπορο τον Ιούλιο του 2017 για να συμμετάσχουν σε διήμερο εργαστήριο για τα κοινοτικά ασύρματα δίκτυα. Οι βάσεις της συνεργασίας μπήκαν εκείνη την περίοδο και το μόνο που έλειπε πλέον ήταν η χρηματοδότηση που θα υποστήριζε το έργο. Η οποία ήρθε λίγους μήνες αργότερα, στις αρχές του 2018, από τον οργανισμό FundAction μέσω της επιδότησης στα πλαίσια του έργου Rethink, ως αποτέλεσμα της αίτησης που έκανε το Sarantaporo.gr.

Σε συνέχεια της προγραμματισμένης διήμερης επίσκεψης στο ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr, η δημόσια εκδήλωση που διοργανώνεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon2020 netCommons την Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018 και ώρα 18:30 - 21:00 στο Impact Hub, Καραϊσκάκη 28, 105 54, Αθήνα, φέρνει στο ίδιο τραπέζι διεθνείς εμπειρογνώμονες και τοπικούς συμμετέχοντες για να οικοδομήσουν μια καλύτερη κατανόηση του κρίσιμου ρόλου και των αναγκών των μικρών παρόχων και των κοινοτικών δικτύων και να διερευνήσουν πως μπορεί να τους επηρεάσει ο νέος κώδικας τηλεπικοινωνιών της ΕΕ καθώς και ποια προληπτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν σήμερα.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το μοντέλο των κοινοτικών δικτύων και το παγκόσμιο κίνημα που το υποστηρίζει, καθώς και για το τρέχον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ το οποίο τα επηρεάζει. Η εκδήλωση θα έχει τη μορφή σύντομων παρουσιάσεων από εκλεκτούς καλεσμένους, εγχώριους και διεθνείς.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για να διερευνήσουμε πως μπορούν να υποστηριχθούν και να επαναληφθούν και σε άλλες περιοχές κοινοτικά δίκτυα όπως το Sarantaporo.gr.

Οργανισμοί που μας υποστηρίζουν