Στις 9-11 Μαΐου 2014 θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο Κρήτης το 2ο CommonsFest 2014, με συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων και συλλογικοτήτων από το χώρο των κοινών στην Ελλάδα. Το "Φεστιβάλ των Κοινών" είναι μια σημαντική όσο και πρωτοποριακή διοργάνωση σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς, όπως το θέτει ο παγκοσμίου φήμης Michel Bauwens, ιδρυτής του P2P Foundation, "...το πρώτο commonsFest ήταν ένα ιστορικό γεγονός, γιατί για πρώτη φορά παγκοσμίως συναντήθηκαν όλες οι συνιστώσες του κινήματος των κοινών: ελεύθερο λογισμικό, ανοιχτό λογισμικό, ανοιχτός σχεδιασμός (hardware), hackerspace, αλλά επίσης τα κοινά για τους σπόρους, ανοιχτά δίκτυα για τη διατροφή, κατειλημμένα εργοστάσια κα… Όλες αυτές οι δυνάμεις συναντήθηκαν για να συζητήσουν και να διδαχτούν η μια από την άλλη και ίσως να δημιουργήσουν το σπόρο ενός παγκόσμιου κινήματος".

Το Sarantaporo.gr θα συμμετάσχει στο φεστιβάλ, στη συζήτηση με θέμα: "Ασύρματα κοινοτικά δίκτυα Sarantaporo.gr: Σύγχρονες υποδομές από πολίτες για πολίτες" που θα διεξαχθεί την Κυριακή 11 Μαΐου. Στη συζήτηση θα παρουσιάσουμε την εμπειρία της ομάδας στην οικοδόμηση ασύρματων κοινοτικών δικτύων στην απομακρυσμένη περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας καθώς και τα σχέδια για τη μελλοντική ανάπτυξη των συγκεκριμένων δικτύων.

Το commonsFest είναι μια διοργάνωση που προωθεί το διάλογο μεταξύ συλλογικοτήτων που λειτουργούν στη λογική της κοινής δημιουργίας και (παραγωγής) γνώσης και ως τέτοια ενισχύει το συνδετικό ιστό που ενώνει εγχειρήματα όπως τα ασύρματα κοινοτικά δίκτυα Sarantaporo.gr με την ομότιμη παραγωγή, τα ανοιχτά δεδομένα και την ανοιχτή γνώση, το ανοιχτό λογισμικό, τις ανοικτές κοινότητες καινοτομίας και μάθησης, τις ψηφιακές ελευθερίες και πολλά άλλα.

Όπως το θέτουν οι ίδιοι: "Το Φεστιβάλ των Κοινών δείχνει το δρόμο να δημιουργήσουμε τον κόσμο που θέλουμε μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε!" Το Φεστιβάλ των Κοινών αποτελεί μια πρωτοβουλία για την προώθηση της ελεύθερης γνώσης και της ομότιμης συνεργασίας για τη δημιουργία και τη διαχείριση των κοινών. Μια φιλοσοφία που έχει διαδοθεί πολύ μέσα από τις κοινότητες του ελεύθερου λογισμικού και επεκτείνεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, όπως στις τέχνες, στην διακυβέρνηση, στις κατασκευές μηχανημάτων, εργαλείων και άλλων αγαθών. Μέσα από μία έκθεση, ομιλίες, προβολές και εργαστήρια, σκοπός του φεστιβάλ είναι να προβληθούν στο κοινό τα επιτεύγματα αυτής της φιλοσοφίας και να γίνει αφορμή για περαιτέρω υιοθέτησή της."

Σας προσκαλούμε να παραβρεθείτε και να συμμετέχετε στη συγκεκριμένη διοργάνωση και να μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες και σκέψεις σας σχετικά με τα ασύρματα κοινοτικά δίκτυα στη συζήτηση που διοργανώνουμε. Αν θέλετε να στηρίξετε ενεργά τη διοργάνωση μπορείτε να συνεισφέρετε στη σχετική καμπάνια υποστήριξης: https://www.indiegogo.com/projects/support-commonsfest.

Δείτε το πρόγραμμα εδώ

Οργανισμοί που μας υποστηρίζουν