Την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010 και ώρα 11:00 π.μ. πραγματοποιήθηκε στο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Σαρανταπόρου ημερίδα με θέμα «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο-Συμβουλές για γονείς και παιδιά». Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Ομάδα Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Sarantaporo.gr με στόχο την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την προστασία, τόσο των παιδιών όσο και των γονέων, σε θέματα που αφορούν τη χρήση του διαδικτύου.

Η ημερίδα είχε χωριστεί σε δύο ενότητες κατά τη διάρκεια των οποίων έγιναν δύο ξεχωριστές παρουσιάσεις:

  • Η πρώτη ενότητα απευθυνόταν στους γονείς, παρουσιάζοντάς τους κάποιες βασικές αρχές και πληροφορίες σχετικά με τη δομή και λειτουργία του διαδικτύου, ώστε να είναι σε θέση να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους πιθανούς κινδύνους. Θα πρέπει να επισημανθεί πως η συμμετοχή δεν ήταν η αναμενόμενη, αφού λίγοι ήταν εκείνοι οι γονείς που παραβρεθήκαν.
  • Η δεύτερη ενότητα απευθυνόταν στους έφηβους και τα παιδιά, δίνοντάς τους πρακτικές συμβουλές για να αντιληφθούν καλύτερα την έννοια του διαδικτύου, τους κινδύνους που διατρέχουν κατά την περιήγησή τους σε αυτό, καθώς επίσης και να γνωρίζουν ποιες ενέργειες θα πρέπει να κάνουν για να προστατευτούν. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική υπήρξε η συμμετοχή καθώς αρκετοί έφηβοι και παιδιά παρακολούθησαν την παρουσίαση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετείχαν ενεργά καθ΄ όλη τη διάρκειά της.

Τα παρακάτω συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν από τη συνολική εμπειρία της ημερίδας.

Γονείς

  • οι περισσότεροι δεν έχουν αντιληφθεί τις δυνατότητες και τους κινδύνους που διατρέχουν, τόσο ίδιοι όσο και τα παιδιά τους, ως χρήστες του διαδικτύου.
  • δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στα νέα τεχνολογικά δεδομένα και δεν κατανοούν ότι ο τρόπος επικοινωνίας έχει πια αλλάξει και πως ο Η/Υ και το διαδίκτυο αποτελούν πλέον ένα βασικό μέσο επικοινωνίας των παιδιών.

Έφηβοι και παιδιά

  • είναι αρκετά ενημερωμένοι για τις δυνατότητες του διαδικτύου, αλλά δεν γνωρίζουν όλους τους κινδύνους που διατρέχουν καθώς και πώς να προστατεύονται.
  • ενδιαφέρονται για τις νέες τεχνολογίες, είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και είναι δεκτικοί σε συμβουλές που έχουν σχέση με την ασφάλεια τους στο διαδίκτυο. 

 

Την ημερίδα είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν οι επισκέπτες της ιστοσελίδας Sarantaporo.gr σε ζωντανή δοκιμαστική μετάδοση lιve-streaming video μέσω του ασύρματου δικτύου, για πρώτη φορά από το Σαραντάπορο.

 

Εν κατακλείδι η ημερίδα με θέμα «Ασφάλεια στο ΔιαδίκτυοΣυμβουλές για γονείς και παιδιά» υπήρξε ιδιαίτερα επιτυχημένη αφού κατάφερε να προσελκύσει τους νέους και να τους διδάξει τους κανόνες και τις αρχές που διέπουν το διαδίκτυο, καθώς και να τους ενημερώσει για τους κινδύνους και τους τρόπους προφύλαξης και αποφυγής κακόβουλων και επικίδυνων συμπεριφορών. 

Ελπίζουμε ότι στην επόμενη σχετική με το διαδίκτυο ημερίδα, η συμμετοχή όσον αφορά τα παιδιά να είναι η ίδια και ακόμη μεγαλύτερη. Σε ότι αφορά τους γονείς τους προτρέπουμε να ευαισθητοποιηθούν, να αντιληφθούν το νέο τρόπο επικοινωνίας και να συμμετέχουν πιο μαζικά.

Δείτε τις παραουσιάσεις
     Η εισηγήτρια της Ημερίδας                                

Βασιλοπούλου Βασιλική                                

  Καθηγήτρια Πληροφορικής-MSc                           

μέλος της Ομάδας Ανάπτυξης και Διαχείρισης του Sarantaporo.gr

 

 

Οργανισμοί που μας υποστηρίζουν