Το Sarantaporo.gr και η Homo Digitalis συμμετείχαν με σχόλια στην ηλεκτρονική διαβούλευση επί του σχεδίου νόμου για το νέο Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, η οποία έληξε στις 17 Ιουλίου 2020. Οι τροποποιήσεις που προτείνουν οι δύο οργανισμοί είναι προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός ευνοϊκού κανονιστικού πλαισίου για την ανάπτυξη και λειτουργία κοινοτικών δικτύων ευρυζωνικότητας από πολίτες στην Ελλάδα. Σε συνέχεια της συμμετοχή τους στη διαβούλευση, οι δύο οργανισμοί απέστειλαν από κοινού ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη και το Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Αντώνιο Τζωρτζακάκη επισημαίνοντας τις προτάσεις των δύο οργανισμών για τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου.

Τα κοινοτικά δίκτυα ευρυζωνικότητας που δημιουργούνται από πολίτες για την παροχή πρόσβασης στο διαδίκτυο αναγνωρίζονται από την Ευρωπαική Επιτροπή, τον ΟΗΕ, την Internet Society (ISOC) και άλλους διεθνείς οργανισμούς ως εγχειρήματα που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και την ψηφιακή συμμετοχικότητα των πολιτών. Η σημασία αυτών των δικτύων αναδεικνύεται ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω της διαπίστωσης ότι, ακόμη και σήμερα, ο μισός πληθυσμός του πλανήτη στερείται πρόσβασης στο διαδίκτυο ή η ποιότητα και ταχύτητα πρόσβασης είναι τέτοια που καθιστά τους πληθυσμούς αυτών των περιοχών μη συμμέτοχους στην σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Την ίδια στιγμή πληθαίνουν όλο και περισσότερο οι φωνές και οι αποφάσεις διεθνών οργανισμών που χαρακτηρίζουν την πρόσβαση αυτή ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα.

Το Sarantaporo.gr και η Homo Digitalis συνεργάζονται από το Φεβρουάριο, με σκοπό τη δημιουργία και προώθηση μιας πρότασης για βελτίωση του νομικού και κανονιστικού πλαισίου στην Ελλάδα αναφορικά με τη δημιουργία και λειτουργία τοπικών κοινοτικών δικτύων ευρυζωνικότητας από πολίτες.

Το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr είναι ένα εγχείρημα που δραστηριοποιείται από το 2010 στα ορεινά και απομονωμένα χωριά του Δήμου Ελασσόνας για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος και την ψηφιακή ενδυνάμωση των τοπικών κατοίκων. Με την άμεση συμμετοχή μελών της τοπικής κοινότητας οικοδομεί μια σύγχρονη ασύρματη τηλεπικοινωνιακή υποδομή, η οποία σήμερα εξυπηρετεί 11 χωριά και περίπου 3.500 κατοίκους.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το πρώτο βραβείο στα European Broadband Awards 2019, τον κορυφαίο θεσμό ανάδειξης και βράβευσης σημαντικών πρωτοβουλιών ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οργανισμοί που μας υποστηρίζουν