Στα πλαίσια του διεθνούς συνεδρίου UNIVERSSE 2017, το Sarantaporo.gr συμμετέχει στη συζήτηση με τίτλο “Ψηφιακές υποδομές ως κοινά”, η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή, 11/06, στις 12.30 στην αίθουσα “Κρόνος”, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά οδός.

Σε μια ιστορική συγκυρία που οι ζωές μας γίνονται ολοένα και περισσότερο ψηφιακές, που οι πολίτες υποχρεώνονται να χρησιμοποιούν ψηφιακές υπηρεσίες του κράτους, που η γνώση κυκλοφορεί ελεύθερα όπως ποτέ άλλοτε, που ο πολιτισμός και η ιστορική μνήμη αφήνουν τα ψηφιακά τους ίχνη για πάντα στο διαδίκτυο, ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού συνεχίζει να ζει στην απομόνωση. Εκεί που η πολιτεία “αδυνατεί” και οι επιχειρήσεις “δε θέλουν”, στις ρωγμές ενός κυρίαρχου οικονομικού συστήματος, φυτρώνουν πρωτοβουλίες πολιτών, όπως το ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr.

Με όραμα μια ακμάζουσα επαρχία που παρέχει κίνητρα και ευκαιρίες στους ανθρώπους της να παραμείνουν στον τόπο που μεγάλωσαν απολαμβάνοντας μια αξιοβίωτη ζωή, έχουμε ως αποστολή μας την εξάλειψη του ψηφιακού χάσματος που υπάρχει σε κάθε απομακρυσμένο χωριό. Αυτό το επιτυγχάνουμε στην περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας από το 2010 οικοδομώντας μια κοινοτική υποδομή ψηφιακών τηλεπικοινωνών και εκπαιδεύοντας τους ντόπιους κατοίκους στη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Στη συζήτηση της Κυριακής θα μοιραστούμε την αφήγηση της οικοδόμησης αυτού του εγχειρήματος από τη σκοπιά των “ξεχασμένων” ανθρώπων που τώρα μαθαίνουν να μιλάνε τη γλώσσα της τεχνολογίας μέσα από την καθημερινή τους πρακτική και εμπειρία.

Να βάλετε το ρουτεράκι στο σπίτι του γιατρού, για να μπορεί να μας γράφει τα φάρμακα
Γιαγιά του χωριού

Σχετικά με το συνέδριο

Ένα “σύμπαν” από οργανώσεις, πρωτοβουλίες, κινήσεις πολιτών, ακαδημαϊκούς φορείς, συνεταιρισμούς, διανοητές, συμμαχίες και κινήματα σχηματίζεται αυτές τις μέρες στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, στα πλαίσια του UNIVERSSE 2017 (4ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία - Κ.Αλ.Ο.). Το συνέδριο ξεκινάει την Παρασκευή 09/06/2017 το απόγευμα στις 6μμ και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 11/06/2017 το απόγευμα.

Στόχος του διεθνούς συνεδρίου, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι “να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση όσων εργάζονται για την προώθηση και την ανάπτυξη της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας”. Μέσα από τη συνάντηση αυτή ευελπιστούν ότι θα ξεκινήσει μια όσμωση, μέσω ανταλλαγής εμπειριών και καλών πρακτικών μεταξύ των συμμετεχόντων, η οποία είναι μέρος μιας ανοιχτής διαδικασίας, αλλά και ταυτόχρονα μιας “πρόσκλησης σε δράση”. Το ζητούμενο είναι να σκιαγραφηθούν τα όρια ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού παραδείγματος που έχει ξεκινήσει να αναδύεται τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο και το οποίο προτάσσει την αλληλεγγύη, την ισότιμη συμμετοχή, την κοινωνική δικαιοσύνη για όλους.

Οργανισμοί που μας υποστηρίζουν