Σε μια κρίσιμη συγκυρία για την κοινωνία, όπου οι ψηφιακές τεχνολογίες παίζουν κεντρικό ρόλο στην καθημερινότητα των πολιτών, μικροί πάροχοι τηλεπικοινωνιών και κοινοτικά δίκτυα παρέχουν την ευκαιρία σύνδεσης στο Ίντερνετ για όσους είναι ψηφιακά απομονωμένοι. Οι φορείς αυτοί συμβάλλουν στην ενίσχυση της ψηφιακής γνώσης και χειραφέτησης των πολιτών.

Ωστόσο, ορισμένοι κανονισμοί στο νέο κώδικα τηλεπικοινωνιών της ΕΕ δύνανται να εγείρουν σημαντικά εμπόδια για τη βιωσιμότητα των κοινοτικών δικτύων. Έτσι, αντί να δούμε τα δίκτυα αυτά να επεκτείνονται, κάτι που είναι εξαιρετικά απαραίτητο στις μέρες μας, υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε μάρτυρες μιας συρρίκνωσης και τελικά εξαφάνισής τους.

Παγκόσμιοι οργανισμοί όπως το Internet Society (ISOC) και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα όπως το NGI (Ίντερνετ της επόμενης γενιάς) έχουν αναγνωρίσει τη σημασία και αξία των κοινοτικών δικτύων και προσπαθούν διαρκώς να τα υποστηρίξουν μέσω διαφόρων εξειδικευμένων προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης. Αυτά, ωστόσο, δεν αρκούν. Επιβάλλεται παράλληλα να σχεδιαστούν και να εφαρμοστούν συγκεκριμένες πολιτικές και κανονισμοί σε θεσμικό επίπεδο.

Σε συνέχεια της προγραμματισμένης διήμερης επίσκεψης στο ασύρματο κοινοτικό δίκτυο Sarantaporo.gr, η δημόσια εκδήλωση που διοργανώνεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon2020 netCommons την Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018 και ώρα 18:30 - 21:00 στο Impact Hub, Καραϊσκάκη 28, 105 54, Αθήνα, φέρνει στο ίδιο τραπέζι διεθνείς εμπειρογνώμονες και τοπικούς συμμετέχοντες για να οικοδομήσουν μια καλύτερη κατανόηση του κρίσιμου ρόλου και των αναγκών των μικρών παρόχων και των κοινοτικών δικτύων και να διερευνήσουν πως μπορεί να τους επηρεάσει ο νέος κώδικας τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, καθώς και ποια προληπτικά μέτρα μπορούν να ληφθούν σήμερα.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί για το μοντέλο των κοινοτικών δικτύων και το παγκόσμιο κίνημα που το υποστηρίζει, καθώς και για το τρέχον νομικό και κανονιστικό πλαίσιο της Ελλάδας ως μέλος της ΕΕ το οποίο τα επηρεάζει. Η εκδήλωση θα έχει τη μορφή σύντομων παρουσιάσεων από εκλεκτούς καλεσμένους, εγχώριους και διεθνείς.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για να διερευνήσουμε πως μπορούν να υποστηριχθούν και να επαναληφθούν και σε άλλες περιοχές κοινοτικά δίκτυα όπως το Sarantaporo.gr.

Τοποθεσία

Impact Hub, Καραϊσκάκη 28, 105 54, Αθήνα

Ημερομηνία

Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018, 18:30-21:00

Πρόγραμμα

Η εκδήλωση ξεκινάει στις 18:30 με την υποδοχή των συμμετεχόντων στην κεντρική αίθουσα του Impact Hub Athens. Το στρογγυλό τραπέζι και η συζήτηση που θα ακολουθήσει θα λάβουν χώρα από τις 19:00 έως τις 21:00. Το συντονισμό της συζήτησης κάνει ο Παναγιώτης Αντωνιάδης (NetHood Zurich).

19:00-19:10 Καλωσόρισμα και εισαγωγή στο πρόγραμμα netCommons

  • Ιορδάνης Κουτσόπουλος, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  • Renato Lo Cigno, University of Trento

19:10-19:30 Κοινοτικά δίκτυα στον κόσμο

  • Γιώργος Κλεισιάρης & Βασίλης Χρυσός, συνιδρυτές ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr
  • Ramon Roca, συνιδρυτής Guifi.net

19:30-19:50 Διεθνείς φορείς και συνεργάτες

19:50-20:00 Πολιτική και κανονισμοί σε επίπεδο ΕΕ

  • Félix Tréguer, CNRS, Παρίσι
  • Maria Michalis, University of Westminster, London

20:00-20:30 Το κανονιστικό πλαίσιο και η δημόσια πολιτική στην Ελλάδα

  • Βασιλική Γώγου, Γραφείο προέδρου, EETT (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων)
  • Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer, Δήμος Αθηναίων
  • Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (υπό επιβεβαίωση)

20:30-21:00 Συζήτηση για προτεινόμενες δράσεις για τη βιωσιμότητα των κοινοτικών δικτύων στην Ελλάδα

  • Ανοιχτή συζήτηση για πιθανές δράσεις σε επίπεδο πολιτικής και νομοθεσίας, δομές υποστήριξης και οργανωσιακά πλαίσια, τα οποία μπορούν να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα των κοινοτικών δικτύων στην Ελλάδα εν όψει του νέου τηλεπικοινωνιακού κώδικα της ΕΕ.

Σχετικοί σύνδεσμοι (αγγλικά)

 

Οργανισμοί που μας υποστηρίζουν