Είστε εδώ

Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου


H Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλιομέτρων ΝΑ από το Σαραντάπορο και είναι Ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Σύμφωνα με τις πηγές ήταν αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου (15 Αυγούστου), ενώ σήμερα πανηγυρίζει δύο φορές το χρόνο, την ημέρα της Ζωοδόχου Πηγής (έκτη μέρα του Πάσχα) και στις 8 Σεπτεμβρίου, στο Γενέσιο της Θεοτόκου.

Η παράδοση θέλει το έτος 1750 να είναι η χρονιά ανέγερσης του ναού από τον καπετάν Ζήδρο, που ήρθε από την Ήπειρο και πήρε το αρματολίκι της περιοχής στα μέσα του 18ου αι.. Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του ήταν ένα μικρό επαρχιακό μοναστήρι με πολύ λίγη περιουσία. Φαίνεται να διατηρήθηκε σε λειτουργία μέχρι το 1919.  Η χαμηλή, φυσικά προστατευόμενη, καλλιεργήσιμη κοιλάδα, που ποτιζόταν από το ποτάμι Μουκριώτης, που ρέει κοντά στο Μοναστήρι, ήταν η μικρή περιουσία του μοναστηριού, που συγκέντρωσε κολλήγους για την καλλιέργεια των κτημάτων, αλλά και για τη βοσκή ζώων.

Μέχρι πρόσφατα σωζόταν η Πύλη εισόδου και τμήματα του περιβόλου και των κελιών. Φαίνεται ότι ο χαρακτήρας του ήταν φρουριακός, με κτίσματα στις τέσσερις πλευρές του περιβόλου και στο μέσον το καθολικό. Από το μοναστήρι σήμερα σώζεται μόνο το Καθολικό και τμήμα της τοξωτής Πύλης.

Το καθολικό είναι τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με τοξοστοιχίες που φέρουν δύο σειρές από αρράβδωτους κίονες και προστώο. Το Ιερό Βήμα χωρίζεται από χαμηλό νεότερο τέμπλο και η δίρριχτη στέγη είναι από νεώτερα κεραμίδια γαλλικού τύπου. Η κύρια είσοδος του ναού ανοίγεται δυτικά και μία δευτερεύουσα στο νότιο τοίχο, ενώ μεγάλα ορθογώνια παράθυρα φωτίζουν την κατάγραφη εσωτερικά με τοιχογραφίες εκκλησία. Εντυπωσιακή είναι η μεγάλη παράσταση της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου απεικονίζεται σε πρώτο επίπεδο η κλίνη με τη Θεοτόκο και δεξιά και αριστερά οι Απόστολοι και πλήθος πιστών να θρηνούν. Πάνω από την κλίνη ο Χριστός που περιβάλλεται από τους τέσσερις αγγέλους να κρατά σπαργανωμένη την ψυχή της Παναγίας. Στο πάνω μέρος της παράστασης απεικονίζεται η Μετάσταση της Θεοτόκου στους Ουρανούς. Στο κάτω τμήμα το επεισόδιο του ασεβή Ιεφωνία, με κομμένα τα χέρια από τη σπάθη του αρχάγγελου. Tοιχογραφίες υπάρχουν και στο προστώο (στην εξωτερική επιφάνεια του δυτικού τοίχου), όπου αναπτύσσεται η μεγάλη παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας, ενώ μία ακόμη παράσταση της Κοίμησης της Θεοτόκου, που ανήκει σε άλλη όμως φάση τοιχογράφησης, βρίσκεται στην κόγχη πάνω από την κυρία εισόδου του ναού.Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07