Είστε εδώ

ΞωκλήσιαΙερός Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παλιμανάστερο)

Ιστορικό Διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για μικρό λιθόκτιστο ναό με ημικυκλική κόγχη ανατολικά και δίρριχτη στέγη, με απότμηση στην ανατολική πλευρά. Η είσοδος στο ναό γίνεται μέσω θύρας στο νότιο τοίχο και μοναδική πηγή φωτισμού του ναού αποτελεί ένα τοξωτό παράθυρο στο ανατολικό τμήμα του νότιου τοίχου. Στο δεξιό τμήμα του περιθυρώματος έχει εντοιχισθεί λιθανάγλυφο, στο ανώτερο τμήμα το οποίο διαμορφώνεται διάχωρο με παράσταση συμβόλων της Σταύρωσης και εκατέρωθεν αυτών την ημερομηνία 19 ΙΑΝ 1819 κάτω από το διάχωρο με παράσταση σώζεται ελληνιστική επιγραφή, σε έξι στίχους, η οποία μαρτυρεί το όνομα "ΑΝΤΙΓΟΝΟΣ".

Η παράδοση του χωριού λέει πως το Παλιμανάστερο (παλιό μοναστήρι) ήταν η παλιά θέση της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που σήμερα βρίσκεται νοτιοανατολικά του οικισμού.

Δίπλα στο παλιό εκκλησάκι κτίστηκε το 1991 ένα δεύτερο μεγαλύτερο, για να εξυπηρετήσει τις λατρευτικές ανάγκες των πιστών, κυρίως κατά το Δεκαπενταύγουστο, που εορτάζει η Παναγία.

 

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Πρόκειται για μικρό, λιθόκτιστο, μονόχωρο ναό, με δίρριχτη στέγη. Από το ζωγραφικό διάκοσμο του ναού διασώζονται μόνο τμήματα τοιχογραφιών στον ανατολικό τοίχο του Ιερού Βήματος. Οι ως άνω τοιχογραφίες, βάσει τεχνοτροπικών χαρακτηριστικών, μπορούν να χρονολογηθούν στα τέλη του 18ου ή στις αρχές του 19ου αι..

Δεν υπάρχου στοιχεία για την ακριβή χρονολογία που χτίστηκε, πρόκειται όμως για την πιο παλιά εκκλησία του χωριού και τη μοναδική που δεν κάηκε το 1943 από τους Γερμανούς. Παλαιότερα υπήρχε δίπλα στο ναό το κοιμητήριο του χωριού, το οποίο μεταφέρθηκε στη σημερινή θέση (Πετρωτό) το 1910.

 

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής

Mνημείο χρήζον ειδικής κρατικής προστασίας. Πρόκειται για ένα μονόχωρο λιθόκτιστο ναό μικρών διαστάσεων με δίρριχτη στέγη, που καλύπτεται με κεραμίδια γαλλικού τύπου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εσωτερική διάρθρωση του ανατολικού τοίχου του Ιερού Βήματος, όπου σχηματίζονται οι χαρακτηριστικές, για τους μικρών διαστάσεων ναούς της περιοχής, κόγχες. Στις κόγχες αυτές η ανώτερη απόληξή τους διαμορφώνεται σε οξυκόρυφη εσοχή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες του Ιωάννη Νικ. Ντάλλα και της Βασιλικής Γεωρ. Γκουντρουμπή, η εκκλησία χτίστηκε περίπου το 1915, την εποχή που δρούσε ο καπετάν Γιαγκούλας. Κάηκε το 1943 από τους Γερμανούς και ξαναχτίστηκε περί το 1969 στην ίδια ακριβώς θέση.

 

Ιερός Ναός Οσίας Ξένης

Πρόκειται για εκκλησάκι που βρίσκεται νότιο-δυτικά του οικισμού και ανεγέρθη το 1991-92, σε οικόπεδο το οποίο παραχώρησε η κοινότητα, με δαπάνη της αδερφής μοναχής Ξένης (κατά κόσμον Ξανθή Γκουντρουμπή), που κατάγεται από το Σαραντάπορο και μονάζει στην Ιερά Μονή της Παναγίας Μαλεβής στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας στην Πελοπόννησο.

Σήμερα έχει παραδοθεί στη δικαιοδοσία του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνας.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07