Είστε εδώ

Απόκριες

Οι Απόκριες είναι περίοδος άφθονου γέλιου και διασκέδασης. Τα παιδιά κόβουν από μέρες πριν πουρνάρια, κέδρα και κληματόβεργες για τη νυχτερινή φωτιά της Κυριακής. Οι νέοι ετοιμάζουν διάφορους στίχους για την νύχτα γύρω από το «νοφανό», όπως αποκαλούν την φωτιά. Ντύνονται καρναβάλια, φορούν φουστανέλες, «λιάβαρες» και γυρνούν παρέες στους μαχαλάδες και στους νοφανούς. Παλαιότερα κρατούσαν και όπλα και έριχναν και τουφεκιές στον αέρα. Γύρω από τις φλόγες σι μεταμφιεσμένοι νέοι χορεύουν τραγούδια με «πιπεράτο» περιεχόμενο.

Χαρακτηριστική συνήθεια της Αποκριάς είναι το «σχώρισμα». Για να πιαστεί η νηστεία δεν πρέπει να είναι μαλωμένοι με κανέναν. «Σχωριμένα, νερό και άλας» λένε μέχρι σήμερα. Οι μικρότεροι κάνουν μετάνοιες στους μεγαλύτερους, οι οποίοι τους κερνούσαν με ευχαρίστηση. Το «σχώρισμα», ιδίως ανάμεσα στους συγγενείς, το Νούνο παλαιότερα, ήταν απαραίτητο και αν κάποιος δεν πήγαινε να «σχωρεθεί» το θεωρούσαν μεγάλη ντροπή και ασέβεια.

Την Καθαρά Δευτέρα καθάριζαν το σπίτι, έτριβαν τα μπρίκια της κουζίνας με κασταλάϊ και έστελναν τα παιδιά να βρουν μια φωλιά σπουργιτών και μετά να γυρίσουν να φάνε ψωμί.

Σήμερα οργανώνεται παρέλαση με άρματα, φαγοπότι με παραδοσιακή φασολάδα και χορός για όλους. Τελείται «γάμος» με «παπά» και με πιπεράτο περιεχόμενο. Τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν και προκαλούν άφθονο γέλιο. Επίσης χορεύεται το γαϊτανάκι και παίζονται διάφορα σκετσάκια σχεδιασμένα από τους νέους του χωριού, πάντα με πιπεράτο περιεχόμενο,  εμπνευσμένα από την διεθνή επικαιρότητα, αλλά και από τα επίκαιρα θέματα του χωριού και του Δήμου. Επίσης ο Δήμος Σαρανταπόρου συμμετέχει κάθε χρόνο στην παρέλαση της Ελασσόνας την Κυριακή το απόγευμα.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07