Είστε εδώ

Λάζαρης

Την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου μαζεύονταν τα κορίτσια στην αυλή της εκκλησίας και χόρευαν μέχρι να τελειώσουν οι χαιρετισμοί. Μόλις τελείωναν οι χαιρετισμοί πήγαινε μια κοπέλα και φιλούσε το χέρι του παπά, έπαιρνε ευχή και στη συνέχεια ακολουθούσαν σι υπόλοιπες. Ύστερα πήγαιναν στο σπίτι της πρώτης, όπου έτρωγαν καλαμπόκι βρασμένο, πίτες, χόρευαν και τραγουδούσαν μέχρι αργά.

Το πρωί του Σαββάτου του Λαζάρου πήγαιναν στα σπίτια τους, ντύνονταν Λαζαρίνες και συναντιόνταν ξανά στο σπίτι της πρώτης. Λαζαρίνες γίνονταν μόνο όσες ήταν ελεύθερες ή αρραβωνιασμένες. Από εκεί ξεκινούσαν και άρχιζαν να γυρίζουν στα σπίτια του χωριού. Μαζί τους έπαιρναν και δύο κοριτσάκια που κρατούσαν καλαμπόκι και τραγουδούσαν: «του Λάζαρη του Λάζαρη τ αυγό το καλαθάκι κι η τζιόπη μου κουκόσια». Το πρώτο σπίτι που πήγαιναν ήταν του παπά και ύστερα του προέδρου σε κάθε σπίτι που πήγαιναν, χόρευαν και τραγουδούσαν δύο-τρία τραγούδια και βέβαια έλεγαν εκείνο το τραγούδι που το περιεχόμενό του ταίριαζε στην οικογένεια αυτού του σπιτιού. Οι νοικοκυρές έδιναν στις Λαζαρίνες βρασμένο καλαμπόκι, ρύζι και χρήματα για την πρώτη. Με τα χρήματα που μάζευε αυτή αγόραζε μπακαλιάρο και φίλευε τις Λαζαρίνες στο σπίτι της την Κυριακή το μεσημέρι. Όταν τέλειωναν έβγαιναν στην αυλή της εκκλησίας και χόρευαν όλο το απόγευμα Μετά το ηλιοβασίλεμα έμπαιναν στην εκκλησία και τραγουδούσαν και μετά συνέχιζαν τον χορό και το τραγούδι στο σπίτι της πρώτης μέχρι τα χαράματα.

Χαράματα της Κυριακής των Βαΐων πήγαιναν στο σπίτι του παπά, έπαιρναν τα Βάϊα στην αγκαλιά τους και πήγαιναν τραγουδώντας στην εκκλησία. Μετά την Θεία Λειτουργία των Βαΐων η πρώτη έσερνε το χορό στο μεσοχώρι και στη συνέχεια έτρωγαν μεσημεριανό στο σπίτι της πρώτης συνεχίζοντας το χορό. Το απόγευμα πήγαιναν στο Αγ. Αθανάσιο. ευχαριστούσαν τον Θεό, έδιναν ευχές η μία στην άλλη, ευχαριστούσαν την πρώτη και χαιρετιόντουσαν. Η καλύτερη ευχή ήταν για την πρώτη, αλλά και γι' αυτή που θα γίνονταν νύφη και έτσι δεν θα μπορούσε να γίνει ξανά Λαζαρίνα.

Ο Εκπολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Σαρανταπόρου αναβιώνει κάθε χρόνο το έθιμο αυτό.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07