Είστε εδώ

Πάσχα

Την Μεγάλη Πέμπτη έφτιαχναν τσουρέκια και έβαφαν τα αυγά. Με την κόκκινη μπογιά έβαφαν τα μικρά παιδιά στο μέτωπο, στο πηγούνι και στα μάγουλα σχηματίζοντας έτσι έναν σταυρό, γιατί εκείνη τη μέρα σταυρώθηκε ο Χριστός. Έβαφαν το άσπρο μαλλί για να φτιάξουν την κόκκινη κλωστή (συμβολίζει το αίμα του Χριστού) και κλώθωντας την άσπρη κλωστή έφτιαχναν το «σκούλο» Ακόμη διάλεγαν από τα ζώα του σπιτιού τα πιο άσπρα και τα έβαφαν να είναι γερά. Την ημέρα αυτή οι τσοπάνηδες συνήθιζαν να σημαδεύουν τα ζώα τους για να τα γνωρίζουν από τ’ άλλα κοπάδια. Έκαναν διάφορα σημάδια στα αυτιά των ζώων. Ακόμη έπαιρναν λίγο μαλλί, το τύλιγαν γύρω από ένα καρφί και μαζί με μια τσουκνίδα το έδεναν στο χερούλι από το καρδάρι για να έχουν τα ζώα πολύ γάλα.

Την Μεγάλη Παρασκευή όταν έβγαιναν από την εκκλησία για την περιφορά του επιταφίου πίστευαν ότι όποιος έμενε τελευταίος μέσα στην εκκλησία θα πέθαινε εκείνο το χρόνο. Όσο διαρκούσε η περιφορά δεν έπρεπε να κοιμάται κανείς. Όταν γυρνούσαν σπίτι oι νοικοκυρές πήγαιναν και έχυναν το παλιό νερό. γιατί ήταν «νεκρίσιο» και πήγαιναν στη βρύση να φέρουν καινούριο.

Την Κυριακή του Πάσχα έβγαιναν όλοι στο μεσοχώρι και χόρευαν όλη την μέρα γιορτάζοντας την Ανάσταση.

Την Δευτέρα οι άντρες γυρνούσαν παρέες όλο το χωριό τραγουδώντας και μαζεύοντας αυγά. Την Κυριακή δεν έτρωγαν αυγά, γιατί θα έβγαζαν τα γίδια «αλούγγες» και «σουγράφκες».

Την Παρασκευή μετά το Πάσχα γίνονταν πανηγύρι στο μοναστήρι και κατέβαινε όλο το χωριό, ενώ έρχονταν πολλοί και από τα γύρω χωριά και κοιμόταν το βράδυ στα κελιά. Μετά την Θεία Λειτουργία γίνονταν αγώνες πάλης στους οποίους έπαιρναν μέρος νέοι απ' όλα τα χωριά. Έψηναν αρνιά, έπιναν κρασί και χόρευαν με την ψυχή τους.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07