Είστε εδώ

100 Χρόνια από τη Μάχη Σαρανταπόρου: με λαμπρές εκδηλώσεις τιμήθηκε η χρυσή επέτειος

Με τριήμερο λαμπρών εκδηλώσεων στο Χάνι Χατζηγώγου και στο Σαραντάπορο, από την Κυριακή 7 έως την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012, τίμησαν την επέτειο των 100 Χρόνων από τη Μάχη Σαρανταπόρου ο Ελληνικός Στρατός, ο κλήρος, οι τοπικές αρχές και οι απλοί πολίτες.

 

Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου στο Χάνι Χατζηγώγου

Το πρωί της Κυριακής 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης στο χώρο του Μουσείου Μάχης Σαρανταπόρου, υπό την αιγίδα της 1ης Στρατιάς Λάρισας, παρουσία των θρησκευτικών, πολιτικών, στρατιωτικών αρχών του τόπου καθώς και πλήθους κόσμου. Στην εκδήλωση τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση, εκφωνήθηκε πανηγυρικός λόγος, πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων, έγινε προσκλητήριο νεκρών και τηρήθηκε ενός (1) λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών και Στρατιωτών της Μάχης Σαρανταπόρου της 9ης Οκτωβρίου 1912, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές και έριξε βολές υπό τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας.

Φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε εντυπωσιακή αναπαράσταση της Μάχης του Σαρανταπόρου, με την επιμέλεια της 1ης Στρατιάς Λάρισας, ιππικών ομίλων από κοινότητες της Ελασσόνας και με τη βοήθεια πολιτών. Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση των επισκεπτών στο Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου και το Χάνι Χατζηγώγου, ενώ παρατέθηκε δεξίωση στους επισήμους.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση

 

Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» στο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Σαρανταπόρου

Το πρώι της Κυριακής 7 Οκτωβρίου άνοιξε τις πύλες της στο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Σαρανταπόρου η έκθεση φωτογραφίας «Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912-1913» του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πολεμικού Μουσείου, σε συνεργασία με την 1η Στρατιά Λάρισας.  Η έκθεση διήρκεσε μέχρι την Τρίτη 9 Οκτωβρίου και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη άποψη για τα γεγονότα και το κλίμα των Α' και Β' Βαλκανικών πολέμων.

 

Αγώνας δρόμου Χάνι Χατζηγώγου-Σαραντάπορο, αφιερωμένος στα 100 Χρόνια από τη Μάχη Σαρανταπόρου

Το μεσημέρι της Κυριακής 7 Οκτωβρίου και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στο Χάνι Χατζηγώγου, δόθηκε η εκκίνηση του αγώνα δρόμου «1912-2012: 100 Χρόνια από τη Μάχη Σαρανταπόρου», υπό την αιγίδα της ομάδας Sarantaporo.gr και σε συνεργασία με το Σύλλογο Μαραθωνοδρόμων Λάρισας, με τη συμμετοχή 24 αθλητών και αθλητριών. Η διαδρομή των 8,06 χλμ υπήρξε ιδιαίτερα δύσκολη λόγω της συνεχής ανωφέρειας, η οποία στα τελευταία 2 χλμ παρουσίαζε κλίσεις μεγαλύτερες του 10%. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους αθλητές να τρέξουν τη διαδρομή με αρκετά γρήγορο ρυθμό και να τερματίσουν το δύσκολο αγώνα σε μικρό χρόνο και μάλιστα με δραματικό φινάλε, με διαφορά ενός δευτερολέπτου του 1ου από τον 2ο, υπό τις επευφημίες και τα χειροκροτήματα των θεατών στην πλατεία του Σαρανταπόρου!

Νικητές στην κατηγορία των ανδρών αναδείχθηκαν οι:

  1. Κουτζιαγκουτζίδης Κωνσταντίνος του Παρασκευά με χρόνο 40:14
  2. Γκουτζουρέλας Νικόλαος του Δημητρίου με χρόνο 40:15
  3. Κασιάρας Νικόλαος του Δημητρίου με χρόνο 41:29

 

Νικήτρια στην κατηγορία των γυναικών αναδείχθηκε η μοναδική συμμετέχουσα:

  1. Χατζηβασίλη Ασπασία του Αθανασίου με χρόνο 58:35

 

Η τελική κατάτατξη έχει ως εξής:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
1ος ΚΟΥΤΖΙΑΓΚΟΥΤΖΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ 40:14
2ος ΓΚΟΥΤΖΟΥΡΕΛΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 40:15
3ος ΚΑΣΙΑΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 41:29
4ος ΓΚΑΛΗΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 42:50
5ος ΠΟΥΤΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ 46:59
6ος ΚΑΣΙΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 47:15
7ος ΒΑΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ 47:36
8ος ΝΤΟΥΜΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ 48:34
9ος ΤΡΕΜΜΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 50:02
10ος ΛΙΑΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ 51:27
11ος ΔΕΛΝΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΙΧΑΗΛ 51:44
12ος ΓΟΥΝΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 53:35
13ος ΜΕΖΙΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 53:55
14ος ΚΟΥΤΟΥΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 54:27
15ος ΛΙΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ 56:11
16ος ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΗΝΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 56:33
17ος ΝΤΟΥΜΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ 58:07
18ος ΜΑΝΩΛΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 58:36
19ος ΤΖΗΚΟΥΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 59:26
20ος ΚΑΣΙΑΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ 1:01:28
21ος ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ ΗΛΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ 1:02:25
22ος ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1:02:27
" ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ 1:02:27
         
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ ΑΣΠΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 58:35

 

Με το πέρας του αγώνα οι αθλητές ανέκτησαν μέρος των δυνάμεών τους γευόμενοι τις σπιτικές πίτες που είχαν ετοιμάσει γυναίκες του χωριού.

Εν συνεχεία απονεμήθηκαν κύπελα και μετάλλια στους πρώτους νικητές των 2 κατηγοριών, καθώς και αναμνηστικά μετάλλια σε όλους τους συμμετέχοντες δρομείς, οι οποίοι τίμησαν, με την παρουσία τους στον συγκεκριμένο αγώνα, την ιστορική επέτειο των 100 Χρόνων από τη Μάχη Σαρανταπόρου.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε ψάλλωντας τον Εθνικό Ύμνο και δίνοντας ραντεβού για του χρόνου.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση
 

Παραστάσεις παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων στην πλατεία του Σαρανταπόρου

Το απόγευμα της Κυριακής 7 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Σαρανταπόρου εκδήλωση για τα 100 Χρόνια Ελευθερίας, υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας σε συνεργασία με τον Ε.Ε.Σ Σαρανταπόρου, με παραστάσεις παραδοσιακών χορευτικών συκγροτημάτων παρουσία πλήθους χωριανών και επισκεπτών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χόρεψαν και τραγούδησαν δημοτικά και λαϊκά τραγούδια τα παραδοσιακά χορευτικά τμήματα μικρών και μεγάλων της Φαλάνης, του Βελβεντού, του Ε.Ε.Σ.Σαρανταπόρου και του ΣΑΣ, υπό τους ήχους ζωντανής ορχήστρας. Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές της εκδήλωσης ήταν όταν το χορευτικό τμήμα της Φαλάνης τραγούδησε παραδοσιακό μοιρολόι, κατά το οποίο η βασική ερμηνεύτρια απέδωσε εξαιρετικά φωνητικά, καθώς και όταν το χορευτικό γυναικών των ΕΕΣΣ-ΣΑΣ τραγούδησε το δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στη Μάχη του Σαρανταπόρου.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση


 

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Παρουσίαση του Λευκώματος «ΕΛΑΣΣΟΝΑ 1912 – 2012, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ» στο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Σαρανταπόρου

Το απόγευμα της Δευτέρας 8 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Σαρανταπόρου εκδήλωση, υπό την αιγίδα του Δήμου Ελασσόνας, για την παρουσίαση του λευκώματος "ΕΛΑΣΣΟΝΑ 1912 – 2012, 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ". Η παρουσίαση έγινει από τους συγγραφείς του λευκώματος. Ο κος Βασίλης Ζαρζώνης, αναφέρθηκε στην περίοδο της τουρκοκρατίας μέχρι την έναρξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου και την απελευθέρωση της Ελασσόνας. Η κα. Ευαγγελία Ράπτου,  αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός της Μάχης Σαρανταπόρου και την σημαντικότητά της για το ελληνικό έθνος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "...αποτελεί γεγονός όμοιας ιστορικής αξίας με την κήρυξη της επαναστάσεως του 1821 στην Αγία Λαύρα και το ΟΧΙ του 1940, διότι υπήρξε η απαρχή για την ανάκτηση σημαντικών εδαφών...". Ο κος Γεώργιος Μπαμπούλης αναφέρθηκε στην περίοδο των Α'και Β' Βαλκανικών πολέμων και η κα Πένυ Αγοράστη – Χέβα, παρουσίασαν την περιοχή από την εποχή του μεσοπολέμου, τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την κατοχή, μέχρι τα μεταπολεμικά και τα σύγχρονα χρόνια.  Παρόν ήταν και ο φωτογράφος κος Γεώργιος Ζαρζώνης.

Η παρουσίαση του Λευκώματος ήταν ιδιαιτέρως διαφωτιστική για την 100-χρονη πορεία της ευρύτερης περιοχής. Τα μόνα αρνητικά σχόλια από πλευρά των παρευρισκομένων αφορούσαν την έλλειψη περιγραφής των φωτογραφιών του λευκώματος, ενώ για τη Μάχη Σαρανταπόρου, που αποτελεί και ιδιαίτερο κεφάλαιό του, δεν παρουσιάζονται καθόλου σχετικές φωτογραφίες.

 

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Επιμνημόσυνη δέηση - κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο στην πλατεία Σαρανταπόρου

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν το πρωί της Τρίτης 9 Οκτωβρίου, υπό την αιγίδα τοπικών συλλόγων, φορέων και συλλόγων αποστράτων αξιωματικών (δείτε τη σχετική πρόσκληση), με δοξολογία στην εκκλησία του χωριού, την Αγία Μαρίνα, και συνεχίσθηκε με επιμνημόσυνη δέηση στον προαύλιο χώρο της πλατεία. Ο κλήρος, οι εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, οι εκπρόσωποι των συλλόγων αποστράτων της περιοχής, καθώς και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σαρανταπόρου τίμησαν τους ήρωες της εποποιίας του 1912 – 1913 με κατάθεση στεφανιών, παρουσία 70 και πλέον επισκεπτών από Λάρισα, Φάρσαλα και Κοζάνη, μαζί με πλήθος Σαρανταποριτών.

Οι γυναίκες του χωριού τραγούδησαν το συγκινητικό τραγούδι που εξιστορεί την ιστορική Μάχη του Σαρανταπόρου: «Ν’ ακούτε σεις οι Χριστιανοί, λεβέντες της Ελλάδος, χίλια εννιακόσια δώδεκα, 9 του Οκτωβρίου, …… στήσανε το πυροβολικό, στο Γκλίκοβο, στη Ράχη και μες στο Σαραντάπορο, ‘γινε μεγάλη μάχη. Σκοτώθηκαν πολλά παιδιά, μα διώξανε τους Τούρκους κι έμεινε η Ελλάδα Ελεύθερη και η Μακεδονία. Και σήμερα γιορτάζουμε την Ελευθερία», ενώ τα παιδάκια του Δημοτικού Σχολείου έψαλλαν τον Εθνικό Ύμνο ολοκληρώνοντας το πρώτο μέρος της σεμνής τελετής.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση


 

Ημερίδα στα πλαίσια του εορτασμού των «100 Χρόνων από τη Μάχη Σαρανταπόρου» στο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Σαρανταπόρου

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομολογουμένως πολύ ωραίες και ξεχωριστές ομιλίες του Υποστράτηγου (ΠΒ) ε.α. Σταθόπουλου Βασιλείου, μέλους του ΔΣ της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, με τίτλο «Η μάχη του Σαρανταπόρου και η σημασία της στην εξέλιξη των Βαλκανικών Πολέμων» και του Αντιπτεράρχου (Ι) ε.α. Βάγια Χρήστου, προέδρου της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας ν. Λάρισας, με τίτλο «Η δράση της Πολεμικής Αεροπορίας στους Βαλκανικούς Πολέμους» στο κατάμεστο Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του χωριού. Η εκδήλωση τελείωσε με δεξίωση του Τοπικού Συμβουλίου για τους επισκέπτες, που έλαβε χώρα σε ταβέρνα του χωριού.

Πατήστε πάνω στην φωτογραφία να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση


 

Τέλος, θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη αναφορά στον πρόεδρο της ΕΑΑΣ ν. Λάρισας, κο Απόστολο Παπαρίση, ο οποίος αποτέλεσε τον συνδετικό και οργανωτικό κρίκο όλων των εμπλεκόμενων φορέων που συνεργάστηκαν για τον προγραμματισμό και τη διοργάνωση όλων των εκδηλώσεων του λαμπρού εορτασμού των 100 χρόνων από τη Μάχη Σαρανταπόρου.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07