Είστε εδώ

Τα καψόνια τελικά δεν είναι μόνο για τους φαντάρους …

Τα καψόνια κάποτε λάμβαναν, και ίσως να λαμβάνουν ακόμη και σήμερα, χώρα στα διάφορα στρατόπεδα ανά την Ελληνική Επικράτεια με στόχο να «στρώσουν» τον φαντάρο και να τον κάνουν να πάψει να διεκδικεί και να σκέφτεται οτιδήποτε άλλο εκτός από τις διαταγές των ανωτέρων του. Από τα πιο δημοφιλή καψόνια ήταν και ίσως να είναι ακόμη και σήμερα το «ξεβίδωμα λάμπας», το «τραγούδισμα της Μακεδονίας» ή το «τζουκ-μποξ».

Επιστρέφοντας κανείς οδικώς το βράδυ της Κυριακής από τα βορειοανατολικά παραλία της Λάρισας, όπως το Καστρί Λουτρό ή τα Μεσάγγαλα, έχοντας επιλέξει τον παράδρομο που αποφεύγει τα διόδια του Πυργετού, βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κατάσταση που έντονα του θυμίζει στρατιωτικά καψόνια: μικρά παιδιά να κάνουν την ανάγκη τους κυριολεκτικά στη μέση του δρόμου ή αλλιώς το καψόνι της «αλλαγής λαδιών», άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να κάνουν αντίστοιχα την ανάγκη τους στην παρακείμενη φύση ή αλλιώς το «πότισμα των δέντρων» και όλοι μαζί, και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι, να αναζητούν αγωνιωδώς ένα μπουκαλάκι νερό για να αποφύγουν την αφυδάτωση. Εδώ πρόκειται για το καψόνι με την ονομασία «το στεγνό λαρύγγι».

Δεν έχει βέβαια και τόση σημασία η ονομασία, καθώς η εντολή προς τα όργανα της τάξης ήταν σαφής και ρητή: «Μην ανοίξετε την παραλιακή, εάν δεν λάβετε εντολή!» Στόχος της συγκεκριμένης εντολής θα υποθέσει τώρα ο υποψιασμένος φαντάρος, συγνώμη οδηγός, ήταν να τον «στρώσουν» και να τον κάνουν να πάψει να διεκδικεί και να σκέφτεται οτιδήποτε άλλο εκτός από το να ακολουθήσει την επόμενη φορά τον σωστό δρόμο, που δεν είναι άλλος φυσικά από τον δρόμο μέσα από τα διόδια.

Στη σύγχρονη εποχή που ζούμε άλλωστε, την εποχή της «ηλεκτρονικής ταχύτητας» δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Και να κινείσαι ή μάλλον να μην κινείσαι επί δύο ολόκληρες ώρες σε έναν παράδρομο, ενώ θα μπορούσες να κινηθείς ταχύτατα στο σύγχρονο εθνικό δίκτυο Πυργετού-Λάρισας καταβάλλοντας ένα μηδαμινό αντίτιμο στα αντίστοιχα διόδια, είναι φοβερός χρόνος για χάσιμο.

Θα μπορούσε όμως και κανείς, εφόσον δεν έχει πρόβλημα χρόνου, να συνδυάσει την επιστροφή του από τον παράδρομο με γεύμα σε εξοχική ταβέρνα που λόγω της οικονομικής κρίσης «μεταλλάσσεται» σε γεύμα στην εξοχική καντίνα, η οποία βρίσκεται στην «παραλιακή» Πυργετού μέσα σε καταπράσινο περιβάλλον και με φοβερή σκιά. Αρκεί κανείς να σκέφτεται θετικά και να μην τον ενοχλούν τα παρατεταμένα κορναρίσματα των περαστικών οδηγών που ίσως και να του θυμίζουν ότι τα καψόνια τελικά δεν είναι μόνο για τους φαντάρους …

                      Γιάννης Σιδέρης
Κοινωνιολόγος/Εκπαιδευτικός (Καθ. Γερμ. Γλώσσας)

Προσθήκη νέου σχολίου

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07