Είστε εδώ

Επιμορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαρανταπόρου (Ε.Ε.Σ.Σ.)

Επικοινωνία: eess@sarantaporo.gr

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ο Επιμορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαρανταπόρου (Ε.Ε.Σ.Σ.) ιδρύθηκε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 1979, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λάρισας, μετά από αίτηση ομάδας Σαρανταποριτών. Αρχικά απαριθμούσε 20-30 μέλη. Στις 2 Μαΐου 1981 συνήλθε η πρώτη τακτική γενική συνέλευση του Ε.Ε.Σ.Σ., εκλέχθηκε το πρώτο διοικητικό συμβούλιο και καθορίστηκαν οι στόχοι του. Όσο αφορά στους πόρους του Συλλόγου αυτοί προέρχονται από:

α) την τακτική συνδρομή των μελών,

β) προαιρετικές συνδρομές και δωρεές και

γ) από διάφορες εισπράξεις εορτών, χοροεσπερίδων και άλλων εκδηλώσεων του Ε.Ε.Σ.Σ.

Από τους πρωτεργάτες του Συλλόγου (με αλφαβητική σειρά) είναι οι Βασιλόπουλος Χρήστος, Γεωργάκης Αστέριος, Γκαλίτσιος Θεόδωρος, Γκουντρουμπή Μαρία, Γκουντρουμπής Ε. Γεώργιος, Γκουντρουμπής Θεμιστοκλής, Μήτσιου Χρήστος, Ντάλλα Αθανασία, Ντάλλα Παναγιώτα, Ράπτης Απόστολος (διατέλεσε πρώτος προέδρος), Τζιουμακλής Αντώνιος, Τζιουμακλής Ιπποκράτης, Τσιάμης Δημήτριος, Χατζής Αθανάσιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιδίωξη των μελών του Ε.Ε.Σ.Σ. ήταν να μείνει ο Σύλλογος μακριά από κάθε πολιτική απόχρωση, κάτι που διατηρείται ακόμη και σήμερα, αφού αποστολή του είναι η ενότητα και η πρόοδος του χωριού. Με την πάροδο των χρόνων ο Σύλλογος ενισχύθηκε από νέα μέλη και οι στόχοι επαναπροσδιορίστηκαν με άξονα τις νέες συνθήκες. Στην περιουσία του Ε.Ε.Σ.Σ. ανήκουν 2 ακίνητα, το Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και ένα οίκημα στην είσοδο του χωριού που προορίζεται να στεγάσει το λαογραφικό μουσείο του χωριού.

 

ΣΤΟΧΟΙ

Με βάση το καταστατικό για την ίδρυση, το σκοπό και τη λειτουργία του, οι στόχοι του Ε.Ε.Σ.Σ. είναι:

 1. η πνευματική, πολιτιστική, ηθική και υλική εξύψωση των κατοίκων του χωριού με κάθε νόμιμο μέσο,
 2. η προστασία του περιβάλλοντος του χωριού, από κάθε είδος μόλυνση ή ρύπανση,
 3. η προστασία των δασών και η καλλιέργεια φιλοδασικού πνεύματος,
 4. προστασία και η περιφρούρηση των αρχαιολογικών και παραδοσιακών θησαυρών του τόπου,
 5. η προβολή της ιστορίας και της λαογραφίας του τόπου,
 6. η αναβίωση και η διατήρηση των γραφικών παραδοσιακών εθίμων,
 7. η δημιουργία και λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης με ωφέλιμα βιβλία
 8. η διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων, χοροεσπερίδων με γνήσια Ελληνική μουσική καθώς και εκδρομών με μορφωτικό χαρακτήρα,
 9. η δημιουργία και λειτουργία θεατρικού, μουσικού, χορωδιακού, λαογραφικού, χορευτικού και αθλητικού τμήματος με μέλη του συλλόγου,
 10. η κατασκευή έργων κοινής ωφελείας όπως η ανέγερση και λειτουργία πνευματικού κέντρου, η κατασκευή και συντήρηση δρόμων, η δημιουργία μικρών ανθόκηπων, η πλακόστρωση πεζοδρομίων,
 11. η καλλιέργεια των ιδανικών της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας και της δημιουργικής συνεισφοράς στην κοινωνική πρόοδο.

 

ΣΥΝΘΕΣΗ Δ.Σ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, μετά από τις εκλογές που διεξήχθησαν στις 2-2-2014, αποτελείται από τους:

 1. Nτάλλας Θ. Βασίλειος, Πρόεδρος
 2. Xατζής Γ. Ιωάννης, Αντιπρόεδρος
 3. Παλάσκα Χ. Κωνσταντίνα, Γραμματέας
 4. Μακρή Φ. Ιωάννα, Ταμίας
 5. Χατζής Γ. Αντώνιος, Μέλος
 6. Ράπτης Θ. Θωμάς, Μέλος
 7. Τζιουμακλής Ι. Χρήστος, Μέλος
 8. Γκουντρουμπής Α. Γεώργιος, Μέλος
 9. Γκαλίτσιος Α. Κωνσταντίνος, Μέλος

 

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Ο Ε.Ε.Σ.Σ., στα 30 και πλέον χρόνια της λειτουργίας του, συνεχίζει να εκπληρώνει τους στόχους του προσφέροντας στους Σαρανταπορίτες μια καλύτερη ποιότητα ζωής και στους νέους τη γνώση του τόπου τους και της παράδοσής τους, καθώς δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς όπως:

 • η αναβίωση παραδοσιακών λαογραφικών εθίμων,
 • η λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης,
 • η λειτουργία παραδοσιακών και μοντέρνων χορευτικών ομάδων,
 • η δημιουργία θεατρικών ομάδων, παρουσιάζοντας έργα γνωστών συγγραφέων καθώς και θεατρικά δρώμενα με κείμενα γραμμένα από τα ίδια τα μέλη του Συλλόγου,
 • η φιλοξενία διάφορων θιάσων που επισκέπτονται το χωριό,
 • η διοργάνωση χοροεσπερίδων,
 • η διοργάνωση ενημερωτικών διαλέξεων και προβολών,
 • η διοργάνωση εκδρομών επιμορφωτικών και αναψυχής.

 

Το ετήσιο πρόγραμμα του Συλλόγου περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

Πρωτοχρονιά

 • Χορός στην πλατεία από το χορευτικό συγκρότημα και τους κατοίκους του χωριού, ακολουθεί το τραγούδισμα των καλάντων σε όλα τα σπίτια του χωριού από νέους (γκιζέρισμα), ντυμένους με παραδοσιακές φορεσιές και φορτωμένους με κουδούνια, συνοδεία αλόγου.
 • Κοπή πίτας, σε μαγαζί του χωριού και διοργάνωση εκδήλωσης για τα παιδιά.

Απόκριες

 • Κατασκευή και παρέλαση αρμάτων στο κέντρο του χωριού την Κυριακή.
 • Άναμα του Φανού, ένα παραδοσιακό έθιμο κατά το οποίο ανάβουν οι νέοι μία μεγάλη φωτιά στην πλατεία και καίγονται κέδρα (ένας θάμνος που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των βουνών της περιοχής) καθώς επίσης και παλιά λάστιχα αυτοκινήτων (τα τελευταία χρόνια τα λάστιχα έχουν εκλείψει από την φωτιά). Υπάρχουν πολλοί καρναβαλιστές που χορεύουν και τραγουδούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της φωτιάς.
 • Παιδική εκδήλωση με καρναβάλια, τραγούδια και διάφορους διασκεδαστές (κλόουν, ταχυδακτυλουργούς κ.λ.π.).
 • Καθαρά Δευτέρα. Η καθιερωμένη φασολάδα στο κέντρο του χωριού και η παρουσίαση του αποκριάτικου γάμου και το γαϊτανάκι από το χορευτικό του Ε.Ε.Σ.Σ..

Πάσχα

 • Το έθιμο των Λαζαρίνων.
 • Την Κυριακή των Βαΐων δίνετε παράσταση στην πλατεία από τις γυναίκες του χωριού που είναι ντυμένες με την παραδοσιακή Λαζαριάτικη στολή και τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια.
 • Την ημέρα της γιορτής του μοναστηριού (Ζωοδόχου Πηγής) ο Ε.Ε.Σ.Σ. διοργανώνει μία εκδήλωση στο χώρο έξω από το μοναστήρι του χωριού. Η εκδήλωση περιλαμβάνει παραδοσιακά εδέσματα, παραδοσιακούς χορούς και επίσης εκείνη την ημέρα γίνεται και η καθιερωμένη δεδροφύτευση.

Καλοκαίρι

 • Το καλοκαίρι, με πρωτοβουλία του Ε.Ε.Σ.Σ., το Παντελοπούλειο Πνευματικό Κέντρο παραμένει ανοιχτό κατά τις απογευματινές ώρες. Οι κάτοικοι του Σαρανταπόρου έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τη δανειστική βιβλιοθήκη του Συλλόγου, να απασχοληθούν με επιτραπέζια παιχνίδια, ping pong και άλλα παιχνίδια που υπάρχουν εκεί.
 • Το 15Αύγουστο γίνεται το ετήσιο αντάμωμα των Σαρανταποριτών το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους χωριανούς από όλα τα μέρη της Ελλάδας ακόμη και του εξωτερικού. Επίσης διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακοί και μοντέρνοι χοροί και πολλά άλλα.

Ελευθέρια

 • Διοργάνωση τριήμερων εκδηλώσεων για την ημέρα της απελευθέρωσης του Σαρανταπόρου (9 Οκτωβρίου) κατά τις οποίες προσκαλούνται χορευτικά συγκροτήματα απ’ όλη την Ελλάδα.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07