Είστε εδώ

Μεγάλη συμμετοχή στις εκδηλώσεις της Αποκριάς στο Σαραντάπορο

Με τη συμμετοχή των συγχωριανών και τη συνεργασία των συλλόγων Ε.Ε.Σ.Σ. και Σ.Α.Σ. πραγματοποιήθηκαν και φέτος με μεγάλη επιτυχία οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στην κεντρική πλατεία του χωριού, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν λόγω του ισχυρού ψύχους και της έντονης χιονόπτωσης.

Το πρόγραμμα ηταν πλούσιο και ξεκίνησε με παρέλαση μεταμφιεσμένων ομάδων (ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ) σατιρίζοντας επίκαιρα θέματα. Ακολούθησε το κάψιμο του καρνάβαλου για τον εξαγνισμό των ακακών πνευμάτων αλλά και την αρχή της σαρακοστής και της νηστείας. Στη συνέχεια εγινε το άναμα, από τον αρχικαρναβαλιστή, του μεγάλου φανού με πουρνάρια τα οποία έκοψαν και κουβάλησαν μικροί, μεγάλοι, νέοι και γέροι. Κατά την παράδοση παράδοση οι χωριανοί ανάβαν φανούς στους μαχαλάδες (γειτονιές), αφού κουβαλούσαν απο μέρες πριν τα πουρνάρια και τα φύλαγαν μη τυχόν τα κλέψουν συγχωριανοί από άλλους μαχαλάδες. Ακολούθησε μεγάλο ολονύκτιο γλέντι και χορός απο μικρούς και μεγάλους με αποκριάτικα τραγούδια και  άφθονο παραδοσιακό κρασί που το προσέφεραν οι παραγωγοί του χωριού.

Την καθαρά Δευτέρα, παρα το δρυμή ψύχος που επικρατούσε, ολοι οι χωριανοί μικροί και μεγάλοι συμετείχαν στο πέταμα του χαρταετού, χόρεψαν το γαιτανάκι και απόλαυσαν τη ζεστή και πεντανόστιμη παραδοσιακή φασολάδα, που την εβρασαν με παραδοσιακό τρόπο σε μεγάλα καζάνια παλιές νοικοκυρές στην αυλή του σχολείου. Ακολούθησε γλέντι  και η ημέρα τελείωσε με την ανταλλαγή εγκάρδειων ευχών από όλους για καλή σαρακοστή, σύμβολο για την υποδοχή του ΠΑΣΧΑ.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΧΩΡΙΑΝΟΙ, ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ! 

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07