Είστε εδώ

Ανακοίνωση και ΔΤ των Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δ.Δ. Σαρανταπόρου του Δήμου Ελασσόνας

ΟΧΙ στον Σχολικό Καλλικράτη

Την Πέμπτη 14.04.2011, κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο έγγραφα σχετικά με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Τα έγγραφα - αποφάσεις της υφυπουργού Παιδείας - δεν έχουν αριθμό πρωτοκόλλου ούτε ημερομηνία διότι προφανώς δεν έχουν ακόμα υπογραφεί. Μεταξύ άλλων φαίνεται να καταργείται το Γυμνάσιο Λυκουδίου αλλά όχι και να συγχωνεύεται με κάποιο άλλο σχολείο.

Την επομένη, 15.04.2011, τελευταία ημέρα πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις διακοπές του Πάσχα, κυκλοφόρησαν παρόμοια (χωρίς ημερομηνία και αρ. πρωτ.) έγγραφα, σχετικά με τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εκεί φαίνεται να καταργούνται όλα τα δημοτικά σχολεία του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου και να συγχωνεύονται σε ένα, που θα στεγασθεί στο κτίριο του Γυμνασίου Λυκουδίου.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας οι αποφάσεις που δημοσιεύτηκαν δεν είναι οι τελικές και δεν έχουν υπογραφεί.

Όμως σε αυτά τα έγγραφα αναφέρεται πως οι καταργήσεις και οι συγχωνεύσεις των σχολείων αυτών γίνονται έπειτα από τις γνωμοδοτήσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και τις προτάσεις των Περιφερειακών Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ελασσόνας - σε αντίθεση με τα συμβούλια άλλων Δήμων που πραγματοποίησαν εδώ και δύο μήνες συνεδριάσεις μόνο για το θέμα των συγχωνεύσεων - συνεδρίασε πρόσφατα συμπεριλαμβάνοντας και τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στα προς συζήτηση θέματα. Λέμε συζήτηση, γιατί μόνο αυτό έγινε. Απόφαση δεν πάρθηκε.

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης επανειλημμένα μας διαβεβαίωσε πως τα σχολεία του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου θα παραμείνουν ως έχουν καθώς βρίσκονται σε ορεινή περιοχή.

Πώς λοιπόν καταργούνται και συγχωνεύονται αυτά τα σχολεία αφού κανείς δεν το πρότεινε; Και μάλιστα με αυτόν τον απαράδεκτο και φασιστικό τρόπο, κουρελιάζοντας τον Ν.1566 που προβλέπει σε κάθε περίπτωση και τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Ας πάρουμε τα σχολεία μας με τη σειρά:

Το Γυμνάσιο Λυκουδίου:

Το Γυμνάσιο αυτό, εξυπηρετεί το Λυκούδι (που είναι το χωριό με τους λιγότερους μαθητές),το Σαραντάπορο, τη Μηλέα, τη Φαρμάκη, την Άζωρο, τα Γιανωτά και τη Γεράνεια.

Το ορεινό Σαραντάπορο είναι το μεγαλύτερο χωριό αλλά και το πιο απομακρυσμένο. Βρίσκεται σε υψόμετρο 850μ. και απέχει από το Λυκούδι 17 χλμ. Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ όμως που έχει αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών, πρέπει να παραλάβει πρώτα τα παιδιά του Σαρανταπόρου, μετά της Φαρμάκης, της Μηλέας και της Γεράνειας, φτάνοντας τελικά στο Λυκούδι έπειτα από 45-50 λεπτά και αφού έχει διανύσει 27 χλμ. Τις ημέρες που χιονίζει και το λεωφορείο δεν ανεβαίνει στο Σαραντάπορο, τα παιδιά κατεβαίνουν στην εθνική οδό για να το πάρουν, την ώρα που οι συμμαθητές τους στα υπόλοιπα χωριά περιμένουν….

Αυτοί οι μαθητές τώρα καλούνται να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στην Καλλιθέα μέσω ενός ασυντήρητου τοπικού δρόμου ή στην Ελασσόνα στο σχολείο όπου συγχωνεύονται το 1ο και το 2ο Γυμνάσια Ελασσόνας, δημιουργώντας ένα σχολείο 420 μαθητών!

Στο Γυμνάσιο Λυκουδίου φοιτούν σήμερα 33 μαθητές ενώ έως το σχ. έτος 2017-18 προβλέπεται να φοιτούν 48 μαθητές. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η επιστροφή πολλών ανθρώπων στα χωριά καταγωγής τους,  γεγονός αναμφισβήτητο, που καταγράφεται και στη συγκεκριμένη περιοχή τότε γίνεται άμεσα αντιληπτό πόσο θα χρειασθούν σχολεία όπως το Γυμνάσιο Λυκουδίου.

Τα Δημοτικά σχολεία:

Πρόκειται για ολιγοθέσια σχολεία που εξυπηρετούν τους μικρούς μαθητές  του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου. Ακόμα και στην περίπτωση που η μετακίνησή τους γινόταν απευθείας από τα χωριά τους στο Λυκούδι με διαφορετικά λεωφορεία, η ηλικία των παιδιών, η απόσταση και η άθλια κατάσταση του οδικού δικτύου, την καθιστά απαγορευτική.

Οι πρώτες αντιδράσεις:

Το Σάββατο 16.04.2011, τα μέλη του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού σχολείου, του Γυμνασίου αλλά και κάτοικοι του Σαρανταπόρου σε έκτακτη συνέλευση αποφασίσαμε ομόφωνα να προβούμε σε κινητοποιήσεις.

Σε πρώτη φάση, στις 17.04.2011 αποκλείσαμε συμβολικά για 2 ώρες την εθνική οδό στο Σαραντάπορο.

Σε δεύτερη φάση, εφόσον ο Καλλικρατικός Δήμος Ελασσόνας μας εμπαίζει, εφαρμόζουμε στάση πληρωμών των λογαριασμών  που περιλαμβάνουν δημοτικά τέλη.

Συνεχίζουμε τις επαφές μας και συντονίζουμε τον αγώνα μας με συλλόγους γονέων, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Καλούμε όλους τους υπεύθυνους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε μια δύσκολη εποχή ας μην υποθηκεύουν κι άλλο το μέλλον των παιδιών μας.

Στα σχολεία κτυπούν οι καρδιές των μικρών τοπικών κοινωνιών μας. 

Μας αφορούν όλους: Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς.

Διαφωνούμε με τις  καταργήσεις και συγχωνεύσεις των σχολείων μας και με τον τρόπο που αυτές γίνονται. Δεν θα ανεχτούμε να παίρνονται αποφάσεις για εμάς χωρίς εμάς.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να δικαιωθούμε.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται να μην χαθούν τα σχολεία και να μην επιστρέψουμε σε τριτοκοσμικές συνθήκες άλλων εποχών.

Υπογράφουμε:

 Ο Σύλλογος γονέων Δημοτικού σχολείου Σαρανταπόρου

Σύλλογος γονέων Δημοτικού σχολείου Μηλέας

Ο Σύλλογος γονέων Γυμνασίου Λυκουδίου

Το 15μελές του Γυμνασίου Λυκουδίου

Εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Λυκουδίου

Σύλλογος γονέων 1ου Γυμνασίου Ελασσόνας

 

ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ 20.04.2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Τετάρτη 20 Απριλίου 2011, μέλη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Γυμνασίου Λυκουδίου των συλλόγου γονέων και κηδεμόνων  των Δημοτικών σχολείων, μαθητές και κάτοικοι του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου, απέκλεισαν συμβολικά για δύο ώρες το δρόμο Λάρισας – Κοζάνης στο Χάνι Χατζηγώγου, στο μουσείο της μάχης του Σαρανταπόρου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση του Γυμνασίου Λυκουδίου και την εκεί συγχώνευση των δημοτικών σχολείων του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου.

Παράλληλα, σήμερα δόθηκε εντολή σε δικηγόρο για την αποστολή εξωδίκου σε κάθε υπεύθυνο: Αφού όλοι οι αρμόδιοι δηλώνουν ότι ποτέ δεν πρότειναν τις εν λόγω συγχωνεύσεις εμείς απαιτούμε να μάθουμε ποιος τις εισηγήθηκε.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ.

 

ΑΥΡΙΟ 21.04.2011,

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΓΟΝΕΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ, ΛΥΚΕΙΩΝ, ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

ΣΤΙΣ 12.00 ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ  ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07