Είστε εδώ

ΕλασσόναΗ Ελασσόνα βρίσκεται στα βόρεια του νομού Λάρισας και είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στους πρόποδες σειράς λόφων, στη νότια πλευρά του Ολύμπου.

Την Ελασσόνα διασχίζει ο Ελασσονίτης ποταμός (ή Ελασσονίτικος), ο οποίος συμβάλλει με τον Τιταρήσιο και εκβάλλει στον Πηνειό, το πιο μεγάλο ποτάμι της Θεσσαλίας. Το ποτάμι χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη, την παλιά πόλη που είναι χτισμένη στους πρόποδες του λόφου της Ολυμπιώτισσας και ονομάζεται Βαρόσι, και στη νέα πόλη που απλώνεται στη δεξιά όχθη του ποταμού. Τα δύο μέρη της πόλης συνδέουν τρεις γέφυρες και ένα παλιό τοξωτό γεφύρι, που αποτελεί αξιοθέατο της Ελασσόνας.

Στην πόλη, αλλά και σε ολόκληρο τον κάμπο της Ελασσόνας, δεσπόζει το μοναστήρι της Παναγίας Ολυμπιώτισσας, το καθολικό του οποίου είναι κτίσμα του 13ου αιώνα. Αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης και ταυτόχρονα το σημαντικότερο μνημείο της ευρύτερης περιοχής. Η Μονή είναι χτισμένη επάνω σε λόφο στην θέση όπου βρισκόταν η Ακρόπολη της αρχαίας πόλης ΟΛΟΣΣΩΝ.

Όπως στο παρελθόν, έτσι και σήμερα, αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο, παρέχοντας πρόσβαση από την κεντρική στη βόρεια Ελλάδα, ενώνοντας οδικά τους νομούς Λάρισας, Πιερίας, Κοζάνης και Γρεβενών. Απέχει από τη Λάρισα 38 χλμ., από την Κατερίνη 70 χλμ., από την Κοζάνη 78 χλμ. και από τον Τύρναβο 22 χιλιόμετρα.

Η Ελασσόνα απέχει περίπου 20 χιλιόμετρα σε ευθεία απόσταση από το Σαραντάπορο και περίπου 30 μέσω του οδικού δικτύου.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07