Είστε εδώ

Αγία Μαρίνα-Πλατεία

Η πρώτη εκκλησία της Αγίας Μαρίνας θεμελιώθηκε το 1872 στην πλατεία του χωριού..

Το 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και το 1951-52 κατασκευάσθηκε εκ νέου από το 103ο Τάγμα Πεζικού με Διοικητή τον Συνταγματάρχη Νικόλαο Κοροβέση, το οποίο είχε κατασκηνώσει στο Σαραντάπορο.

Ο Διοικητής Κοροβέσης σκέφτηκε να χτίσει την εκκλησία την οποία είχαν σκεπάσει προσωρινά με τέντες. Συστάθηκε τότε μια επιτροπή από τον Διοικητή Κοροβέση, τον πρόεδρο του χωριού Ιωάννη Γκουτζουρέλα και το δάσκαλο Ηλία Κωσταρίγκα, οι οποίοι επισκέφτηκαν τον τότε Μητροπολίτη Καλλίνικο και του ζήτησαν βοήθεια για να ξαναχτιστεί η καμμένη εκκλησία.

Η Υπηρεσία Ανοικοδόμησης πρόσφερε όλα τα υλικά και σε 2-3 μήνες η εκκλησία ήταν έτοιμη.

Η εκκλησία αυτή κατεδαφίστηκε στις 7 Ιουνίου 1995, λόγω παλαιότητας και ζημιών που προκλήθηκαν από το σεισμό της Αιανής, για να χτιστεί η σημερινή εκκλησία στην ίδια ακριβώς θέση.

Σε μικρό χρονικό διάστημα και με την οικονομική συμβολή όλων των Σαρανταποριτών αποπερατώθηκε και έγιναν τα Θυρανοίξια του νέου Ναού στις 23 Αυγούστου 1998, από το Μητροπολίτη Ελασσόνας Σεβαστιανό.

Η νέα εκκλησία της Αγίας Μαρίνας αποτελεί ένα στολίδι που κοσμεί την πλατεία του χωριού, ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι το τέμπλο και ο εσωτερικός διάκοσμος.

Η πλατεία αποτελεί το σημείο συνάντησης των χωριανών και το χώρο κάθε κοινωνικής εκδήλωσής τους, Στο πάνω μέρος της δεσπόζει ο πλάτανος, που μαζί με τα υπόλοιπα δέντρα και φυτά και τον πέτρινο διάκοσμο προσδίδουν ένα ιδιαίτερο χρώμα. Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς το καφεδάκι του, ενώ τα παιδιά μπορούν να παίξουν, τόσο στο χώρο της πλατείας, όσο και στη διπλανή παιδική χαρά.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07