Είστε εδώ

Χάνι Χατζηγώγου


Το Χάνι Χατζηγώγου βρίσκεται στο 60ο χλμ της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης, δίπλα στο Μουσείο Μάχης Σαρανταπόρου.

Σε αυτό εγκαταστάθηκε κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της ιστορικής μάχης Σαρανταπόρου, στις 9-10 Οκτωβρίου 1912, το Πολεμικό Στρατηγείο του τότε Διαδόχου και Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου.

Σήμερα στο Χάνι Χατζηγώγου εκτίθενται ευρήματα των νικηφόρων εκείνων μαχών καθώς και προσωπικά αντικείμενα του τότε Διαδόχου και Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου.

Δεξιά και αριστερά του κτιρίου υπάρχουν οι προτομές του τότε πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου και του τότε Διαδόχου και Αρχιστράτηγου Κωνσταντίνου, αντίστοιχα.

Στο εσωτερικό μπορεί κανείς να δει πλήθος φωτογραφιών από την μάχη, να διαβάσει το ημερολόγιο των στρατηγών και να επισκεφθεί, στο ισόγειο το δωμάτιο του Αρχιστράτηγου, το γραφείο του Ανθιπασπιστή και το Μαγειρείο, ενώ ανεβαίνοντας από την ξύλινη εσωτερική σκάλα, στον όροφο την αίθουσα που φιλοξενούσε το γραφείο του Αρχιστράτηγου και το γραφείο του Επιτελείου, όπου σχεδιάζονταν οι επιχειρήσεις.

Πίσω από το κυρίως κτίριο υπάρχει βοηθητικό κτίριο που στεγάζονται οι στάβλοι των αλόγων και το πεταλωτήριο, όπου εκτίθενται τα εργαλεία των πεταλωτών.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07