Είστε εδώ

Γάμος

Ο γάμος ήταν ίσως το σημαντικότερο κοινωνικό γεγονός στη ζωή των Σαρανταποριτών και συμμετείχε σε αυτόν όλο το χωριό.

Η εβδομάδα πριν το γάμο ήταν γεμάτη με έθιμα-ετοιμασίες τα οποία δεν είναι δυνατόν να αναφερθούν όλα.

Ο γάμος κινούσε όπως έλεγαν την Τρίτη με το ανάπιασμα των προζυμιών. Το βράδυ ανάπιαναν τα προζύμια (με νερό και αλεύρι) δυο αγόρια και ένα κορίτσι και έφτιαχναν τόσο ψωμί όσο χρειάζονταν για να καλύψουν τις ανάγκες του γάμου. Για να ασπρίσει η νύφη και ο γαμπρός και να γεράσουν μαζί έβαζαν ένα κέρμα μέσα στο ζυμάρι και το πασπάλιζαν με αλεύρι για να το πάρουν τα παιδιά με τα δόντια τους. Καθώς αυτά έσκυβαν, τα έσπρωχναν για να γεμίσει το πρόσωπο τους μ’ αλεύρι και έλεγαν την ευχή: να ασπρίσουν να γεράσουν.

Την Τετάρτη οι συγγενείς του γαμπρού έφτιαχναν κουλούρες για τους καλεσμένους, σαν πρόσκληση για το γάμο, ενώ την Πέμπτη οι συγγενείς της νύφης. Την Τετάρτη επίσης έραβαν-ετοίμαζαν το φόρεμα της νύφης και το έβαζαν σ ένα δωμάτιο μαζί με τα προικιά.

Την Πέμπτη έφτιαχναν κουλούρα και την έστελναν στη νύφη.

Η Παρασκευή ήταν μέρα του Κουλουρά, ο οποίος ήταν ένα συγγενικό πρόσωπο του γαμπρού. Μέσω του Κουλουρά οι δύο οικογένειες αντάλλαζαν δώρα και συζητούσαν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Όλο το χωριό περνούσε την μέρα αυτή από το σπίτι της νύφης για να ευχηθεί και να δει την έκθεση της προίκας.

Από το Σάββατο βράδυ άρχιζε το γλέντι ενώ την Κυριακή και άσο η νύφη ετοιμαζόταν τα μπρατίμια τραγουδούσαν και χόρευαν. Όταν έβγαινε η νύφη από το πατρικό της ο πατέρας και η μητέρα της δίνουν μεταξύ τους σταυρωτά τα χέρια και η νύφη περνάει από μέσα. Η μάνα κερνάει την κόρη της κρασί και μετά της δίνει ένα πιάτο γεμάτο με ρύζι και πέταλα λουλουδιών τα οποία σκορπάει στον κόσμο τρείς φορές, ενώ τα υπόλοιπα τα σκορπάει πίσω της. Στο τέλος σπάει το πιάτο με το πόδι της (συμβολίζει την ικανότητα και την δύναμη της νύφης). Μετά την τελετή πήγαιναν όλοι στο σπίτι του γαμπρού και γλεντούσαν ως το πρωί.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07