Είστε εδώ

Πρωτοχρονιά

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς γύριζαν αποβραδίς στο χωριό οι κουδουνιάηδες, όλοι σε μια παρέα. Ήταν μασκαρεμένοι με βαμμένο το πρόσωπό τους και κρατούσαν μαχαίρες. Τραγουδούσαν το τραγούδι του Αϊ-Βασίλη, πότε γρήγορα σαν δρομικό, ενώ μπορούσε να χορευτεί σαν τσάμικο όταν τραγουδιόταν αργά:

«Αγιος Βασίλης έρχεται Γενάρης ξημερώνει

Βασίλη μ' πούθεν έρχεσαι και πούθε κατεβαίνεις

κι εγώ απ τα ξένα έρχουμι κι στα δικά μου πά(ν)ω

Σαν έρχεσαι απ’ την ξενιτιά πες μας κι ένα τραγούδι

κ' εγώ τραγούδια μάθαινα τραγούδια να σας λέω

στη πατερί(νι)τσα ακόμπησα να σας πω την αλφαβήτα

κι η πατερίτσα ‘ταν χλωρή κι σπώλησε κλωνάρια

κλωνάρια χρυ(νι)σοκλώναρα κι α(να)ργυρά 'ν' τα φύλλα

όλα χρυσά όλα αργυρά όλα μαλαματένια».

Εκτός από τους κουδουνιάηδες γυρνούσαν μασκαρεμένοι και οι μπαμπαλιούρηδες, ο καθένας μόνος του. Επίσης γυρνούσαν και οι καπεταναραίοι. Οι μισοί με φουστανέλες και οι υπόλοιποι μισοί με νυφικά φορέματα παριστάνοντας τις νύφες των καπεταναραίων. Οι νοικοκυρές των σπιτιών έδιναν σ’ αυτούς κρέας και χρήματα. Με τα χρήματα πλήρωναν την ορχήστρα με την οποία θα γλεντούσαν το βράδυ στο σπίτι κάποιου καπετάνιου ψήνοντας και το κρέας που είχαν μαζέψει.

Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς σε κάθε σπίτι έκοβαν τη βασιλόπιτα. Πρώτα έκοβαν ένα κομμάτι για τον Αϊ-Βασίλη, μετά για το Χριστό και μετά για τα μέλη της οικογένειας. Μέσα στην πίτα εκτός από νόμισμα έβαζαν και πουρνάρι και άχυρο. Όποιος έβρισκε το νόμισμα θα γινόταν πλούσιος, όποιος το πουρνάρι τσοπάνος και όποιος το άχυρο ζευγίτης.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07