Είστε εδώ

Τοπικά Προϊόντα

Ο οικισμός του Σαρανταπόρου έχει μια μεγάλη ποικιλία κυρίως γεωργικών και γαλακτοκομικών προϊόντων, η ποιότητα των οποίων είναι από τις καλύτερες. Σ’ αυτό συμβάλουν η σύσταση των εδαφών, τα κλιματολογικά στοιχεία καθώς και η βιοποικιλότητα της περιοχής. Σχετικά με τον τελευταίο παράγοντα, η ύπαρξη πολλών ειδών βλάστησης στην περιοχή, σε αντίθεση με τις μονοκαλλιέργειες  ή τις εντατικά καλλιεργούμενες εκτάσεις των κάμπων, προσδίδει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αρώματα στα τοπικά προϊόντα.

 

Βιολογικά προϊόντα

Τα τελευταία χρόνια στο Σαραντάπορο παράγονται, εκτός των άλλων, πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα. Τα περισσότερα από αυτά αναγράφονται στον επόμενο πίνακα:

Φρούτα

Οπωροκηπευτικά

Καρποί

Σιτηρά

Διάφορα

  • Μήλα
  • Σταφύλια
  • Κεράσια
  • Ροδάκινα
  • Νεκταρίνια
  • Καρπούζια
  • Πεπόνια
  • Ρόδια

 

  • Ντομάτες
  • Πιπεριές
  • Κολοκυθάκια
  • Πατάτες
  • Φασολάκια
  • Κουνουπίδια
  • Λάχανα
  • Αρακάς
  • Μπρόκολα
  • Σπανάκι
  • Αντίδια
  • Κρεμμύδια
  • Πράσα
  • Ραπανάκια
  • Παντζάρια
  • Σέλινο
  • Μαϊντανό
  • Άνιθο
  • Καρότα
  • Ραδίκια
  • Ζοχιά
  • Φασόλια
  • Αμύγδαλα
  • Φουντούκια

 

  • Σιτάρια
  • Κριθάρια
  • Τριφύλλι

 

  • Μέλι
  • Τσάι του βουνού

 

 

Όλα τα προηγούμενα προϊόντα καλλιεργούνται και με τον συμβατικό τρόπο λίπανσης των εδαφών και χρήσης φυτοφαρμάκων. Σ’ αυτά τα προϊόντα μπορεί κανείς να βρει (εκτός των παραπάνω) και Αχλάδια, Ακτινίδια, Καλαμπόκι, Βίκο και Καρύδια.

Εκτός των γεωργικών προϊόντων υπάρχουν στον οικισμό και Μελισσοκομικά Προϊόντα, Κρασί με ιδιαίτερα τοπικά αρώματα, Μούστο, Ξύδι, Τσίπουρο, Λάδι, Αυγά, Γαλακτοκομικά και Τυροκομικά Προϊόντα (Φέτα, Κατσικίσιο Τυρί, Γραβιέρα, Γιαούρτι, Κασέρι, Μανούρι, Ξυνοτύρι, Μυζήθρα, Βούτυρο).

Επίσης, στο Σαραντάπορο παράγονται ντόπια κρέατα ελευθέρας και ελεγχόμενης βοσκής.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07