Είστε εδώ

Περί Περραιβικής Δωδώνης και όρους Τίταρον

Δυτικά του Ολύμπου υπάρχει ένα μεγάλο λεκανοπέδιο 25x25 χμ περίπου. Είναι το λεκανοπέδιο της χώρας Ελλοπίας (κατά τον Ησίοδο και τον Πίνδαρο), στην λεκάνη του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου και Δήμου Ολύμπου επαρχίας Ελασσόνας Λάρισας. Ο ποταμός Τιταρήσιος και οι διάφοροι μικροί παραπόταμοι, όπως και τα δάση με βελανιδιές, ήταν η αιτία που δημιουργήθηκαν στην περιοχή οι πόλεις Δωδώνη και το μαντείο, η ομηρική Κύφος και οι πόλεις που αποτέλεσαν την πρώτη αμφικτιονία στον Ελλαδικό χώρο, με κοινή διοίκηση και νόμισμα, Άζωρος, Δολίχη και Πύθιο.

Το λεκανοπέδιο της Ελλοπίας περικλείεται από τα βουνά Όλυμπος-Πιέρια-Τίταρον (όπου βρίσκεται χτισμένο το χωριό Σαραντάπορο) και Καμβούνια (η οροσειρά Τόμαρος-ον, κοινώς Αμάρμπεης για τους ντόπιους). Πολλοί ερευνητές ταυτίζουν το όρος Τίταρον με τα όρη Πιέρια, διότι σε κάποιο κείμενο αναφέρεται ότι είναι συνέχεια του Ολύμπου. Δεν είναι όμως έτσι.

Ψάχνοντας σε διάφορα λεξικά τη ρίζα των ονομάτων Τιτ-αρον, Τιτ-νάνα, Τιτ-άν κτλ διαπιστώσαμε ότι η ρίζα Τιτ σημαίνει ασπρόπετρα, ασπρόλιθος κτλ. Αναζητώντας ένα τέτοιο βουνό στην περιοχή μας το βρίσκουμε εκεί όπου είναι χτισμένο το Σαραντάπορο, με συνεχιζόμενη οροσειρά τα όρη των Σερβίων Κοζάνης. Άλλο παράδειγμα τοποθεσίας με ρίζα το τιτ, είναι η οροσειρά που βρίσκεται στην Καρυά Ελασσόνας και ονομάζεται Τιτνάτα, με την ίδια μορφολογία εδάφους, όπως επίσης και η ονομασία τσιμέντα Τιτάν.

Ιδιαίτερη σημασία για τον προσδιορισμό του όρους Τιταρος-ον έχει η έρευνα για την τοποθεσία της Περραιβικής Δωδώνης. Από το όρος Τίταρος-ον κατέβηκε ο μάντης Μόψος και πήρε μέρος στην Αργοναυτική εκστρατεία. Στους πρόποδες του όρους υπάρχει ο αρχαιολογικός χώρος (κάτω από το Σαραντάπορο), όπου ανάμεσα στα πολλά ευρήματα βρέθηκε και κατεστραμμένος ο βωμός του Διός, που σήμερα βρίσκεται στην αρχαιολογική υπηρεσία Λάρισας. Κατά τους αρχαιολόγους που πραγματοποίησαν την ανασκαφή, ο αρχαιολογικός χώρος του Σαρανταπόρου καταστράφηκε περίπου το 500 π.χ. και έκτοτε δεν ξανακατοικήθηκε. Ενώ αντιθέτως αργότερα έχουμε την οντότητα των πόλεων Αζωρος, Πύθιο, Δολίχη.

Κατά τον Πίνδαρο, το 500 π.χ. οι κάτοικοι της Θεσσαλικής Δωδώνης ονομάζονται Ελλοί. Η οντότητα λοιπόν του μαντείου χάνεται την εποχή εκείνη. Σελλούς ονομάζει ο Όμηρος τους μάντεις, Ελλοπία ονομάζει ο Ησίοδος την περιοχή που στην άκρη της είναι χτισμένη η Δωδώνη, Ελλούς ονομάζει ο Πίνδαρος τους κατοίκους της. Και μια τελευταία αναφορά : ο Ρήγας Φεραίος τοποθετεί στη χάρτα του τη Δωδώνη κοντά στον Τιταρήσιο ποταμό.

Προσωπικά από αυτά που απορρέουν από τα παραπάνω και από αυτά που έχω γράψει στο βιβλίο μου «ο Όλυμπος διεκδικεί την ιστορία του – Η Δωδώνη του Ολύμπου», τοποθετώ, ανεπιφύλακτα, τη Δωδώνη στον αρχαιολογικό χώρο στο Σαραντάπορο Ελασσόνας. Ίσως κάτι παραπάνω μάθουμε, όταν η ιστορία περί Δωδώνης, Περραιβικής, Θεσσαλικής, διδαχθεί στα σχολεία. Για να μάθουν οι Έλληνες κάποτε ότι ο Ελληνικός πολιτισμός, η γραφή, η γλώσσα, η θρησκεία έχουν έδρα, και αυτή η έδρα είναι η χώρα της Ελλοπίας, Δυτικά του Ολύμπου. Ιερός Τόπος, ιερά Μάννα Γη.

Έρρωσθε!

 

Δαρδούμπας Αθανάσιος

Σχόλια

Ο Ρηγας δεν τοποθετει τη Δωδωνη στη χαρτα του μονο διπλα στον τιταρησιο αλλα και διπλα στην Αζωρο-Πυθιο-Δολιχη

Σε εκτενή υποσημείωση του ο Ρήγας διορθώνει τον Γάλλο συγγραφέα
J.J.Barthelemy «Οδοιπορεία της Ηπείρου», (σ. 162)
και παραπέμπει στον Ομηρο, «΄Ομηρ. Ιλιάδ. Β΄, στίχ. 750»
με την επισήμανση ότι ο Ομηρος στην παρατεθείσα παραπομπή ομιλεί για
την Δωδώνη της Θεσσαλίας
Αύτη η πλησίον του Τιταρησίου Δωδώνη κείται εις τας εσχατιάς του Ολύμπου εις
την Θεσσαλίαν
Καί άλλως, η δυτική Ελλάς δεν συμπεριείχετο εις την κατά Τρωάδος συνωμοσίαν

Η Δωδώνη είναι μία,είναι πελασγική και βρίσκεται απέναντι απο τον Ολυμπο.
(στην ήπειρο,στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων,είναι η πασσαρώνα
με το ναό του Αρείου Διός, με μολοσσούς,θεσπρωτούς ινδοευρωπαίους,
και βαφτισμένη ως Δωδώνη από τον Καραπάνο)
Γι αυτό δεν μιλάνε για την κιβωτό,το χρυσελεφάντενο άγαλμα του Δία
ούτε για τον τάφο του μέγα αλέξανδρου που ενδέχεται να είναι στη Δωδώνη.
Η Δωδώνη, είναι ένας τόπος ίσως σημαντικότερος και από τον Παρθενώνα.
Το μουσείο της ακρόπολις δέν έγινε τυχαία απέναντι απο τον παρθενώνα.
Φαντάσου νά σαι στη Δωδώνη (όπως Δελφοί) και νά χεις απέναντι τον Ολυμπο.
Και ίσως γι αυτό δεν την έχουν αγγίξει εδώ και ..τόσα χρόνια.

Προσθήκη νέου σχολίου

Filtered HTML

  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

  • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
  • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
  • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07