Είστε εδώ

100 χρόνια Ελεύθερης Ελασσόνας - το «ξυπόλυτο τάγμα» παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «ΟΞΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ»

ΕΛΑΣΣΟΝΑ 25-7-2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Ελασσόνας, σχεδιάζουν δράσεις που στόχο έχουν την διάσωση και τη διάδοση της ιστορίας του τόπου μας.

Ο εορτασμός των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση του Δήμου Ελασσόνας περιλαμβάνει δράσεις όπως: θεατρικές παραστάσεις, ημερίδες, εκθέσεις, συναυλίες, δρώμενα, αρχειακές πρωτοβουλίες, εκδόσεις, διαγωνισμούς κ.α.

Οι πρώτες εκδηλώσεις αφιερωμένες σ’ αυτό το μεγάλο γεγονός, είναι οι θεατρικές παραστάσεις στις δημοτικές κοινότητες Κρανέας, Λιβαδίου και Τσαριτσάνης.

Συγκεκριμένα στις 27 , 28 και 29 Ιουλίου 2012 , το «ξυπόλυτο τάγμα» παρουσιάζει την θεατρική παράσταση «ΟΞΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ»

Πρόκειται για μια σύμπραξη της τέχνης του θεάτρου σκιών (με μπερντέ και φιγούρες), της υποκριτικής (με τον Καραγκιόζη και την παρέα της έμψυχους επί σκηνής) και της μουσικής (με κλασική ζωντανή ορχήστρα, αλλά όχι κλασικά τραγούδια). Είναι μια παράσταση που οι φιγούρες γίνονται άνθρωποι και οι άνθρωποι φιγούρες, ο μπερντές βγαίνει στο σανίδι και με ζωντανή, επί σκηνής μουσική, γίνεται ένα με το κοινό. Μια καραγκιοζέικη τραγική κωμωδία, μια επίκαιρη κοινωνική σάτιρα για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του αθάνατου Ελληνικού Καραγκιόζη. Ενός Καραγκιόζη «ανένταχτου και αγανακτισμένου», που σκηνοθετεί ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ.

Μια παράσταση ψυχής και καρδιάς το περίσσευµα των οποίων έδωσαν µπερδεύοντας… µουσική, υποκριτική και… Καραγκιόζη, που θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα, εµπνευσµένη από το σήµερα, πατώντας, όμως, στο χθες της Ελληνικής παράδοσης και στην αλήθεια του Ελληνικού, Αριστοφανικού θεάτρου. Μια παράσταση µε… ψυχή βαθιά, µε όργανα, κλαρίνα και βιολιά. Και λόγο δυνατό, νοσταλγίας, αλληλεγγύης και συντροφικότητας. Όλα αυτά είναι τα «πλούτη» µας σε μια φτωχή Ελλάδα.

  • οι Ηθοποιοί: Γιάννης Μποσταντζόγλου, Παύλος Ορκόπουλος, Τζένη Βαβαρούτα, Γιάννης Ζουµπαντής, Βασίλης Τσιπίδης, Τάκης Βαµβακίδης,
  • οι Καραγκιοζοπαίχτες: Άθως Δανέλλης, Τάσος Κώνστας, Τάσος Γεωργίου, Χάρης Μπιλλίνης
  • και οι Μουσικοί: Γιώργος Τζώρτζης, Σωτήρης Μαργώνης, Κώστας Δουµουλιάκας, Μίλτος Χρυσανθίδης, Solis Barki, Νίκος Σουλιώτης, Παναγιώτης Μπουζέας, Δηµήτρης Κατσούλης και σε έκτακτες εµφανίσεις ο Νίκος Φιλιππίδης

Το «Ξυπόλητο τάγµα» και η παράσταση «ΟΞΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ» ξανακάνουν τον Καραγκιόζη δημοφιλές θέαμα, όχι για τα παιδιά στα οποία δε σταμάτησε ποτέ να είναι, αλλά για όλο το λαό.

Ας τους απολαύσουμε στις 27 Ιουλίου στην Δημοτική Κοινότητα Κρανέας, στις 28 Ιουλίου στην Δημοτική Κοινότητα Λιβαδίου και στις 29 Ιουλίου στην Δημοτική Κοινότητα Τσαριτσάνης.

Επίσης σε λίγες μέρες ο Δήμος Ελασσόνας θα ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα «100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ».

Σημαντική θέση στις δράσεις αυτές, έχει και η αποτύπωση της εκατόχρονης ιστορικής περιόδου του δήμου Ελασσόνας, μέσα από φωτογραφικό και όχι μόνο υλικό.

Πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι του Δήμου μας, έχουν στα οικογενειακά τους αρχεία αποθησαυρισμένα ανεκτίμητα φωτογραφικά ντοκουμέντα που αναφέρονται σε γεγονότα και καταστάσεις που μπορούν όταν συντεθούν να αποτυπώσουν μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας ή ένα φωτογραφικό πανοραμικό λεύκωμα την κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική, πολιτική και εν τέλει μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας των τελευταίων εκατό χρόνων.

Κάθε φωτογραφία μπορεί να αποτελεί πολύτιμη ψηφίδα που μας είναι αναγκαία , για να συνθέσουμε μέσα από τη δύναμη της εικόνας και μια άλλη οπτική της τοπικής μας ιστορίας.

Ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινωφελής Επιχείρηση καλεί τους δημότες να συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη σημαντική προσπάθειά της, για να συγκεντρωθεί και να ταξινομηθεί φωτογραφικό υλικό που αφορά την 100χρονη ιστορία της πόλης, από το 1912 μέχρι σήμερα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκθεση και να εκδοθεί ψηφιακό φωτογραφικό – ιστορικό λεύκωμα της πόλης και των περιχώρων της, για την περίοδο 1912-2012, ως άλλη μια παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές των επόμενων εκατό χρόνων.

Καλούμε και παρακαλούμε τους δημότες μας να συνδράμουν σ’ αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημα. Να προσέρχονται στη Δημοτική Επιχείρηση με τις φωτογραφίες που διαθέτουν, και το υλικό αφού ψηφιοποιηθεί θα επιστρέφεται άμεσα στον κάτοχό του. Κρίνεται απολύτως αναγκαίο κάθε φωτογραφία ή άλλο πολύτιμο υλικό που προσκομίζεται να συνοδεύεται από στοιχεία που την περιγράφουν (π.χ. ημερομηνία φωτογράφησης, περιεχόμενο που αφορά τα πρόσωπα, , τα γεγονότα, τις καταστάσεις που φαίνονται κ.α.).

Αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να αποστείλει ψηφιακά φωτογραφίες που κατέχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση deptakal@gmail.com.

Προσδοκούμε στην άμεση ανταπόκριση και συνέργειά σας.

 
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΧΡ. ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ 1 , 40200 ΕΛΑΣΣΟΝΑ
ΤΗΛ: 2493025440 / FAX: 2493025053

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07