Είστε εδώ

Εκδηλώσεις Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκουδίου-Ελασσόνας 2012

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακήρυξε το 2012 «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου», με αφορμή τα Εκατό Χρόνια από τη γέννησή του. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκουδίου - με την αρωγή της Τοπικής Κοινότητας Λυκουδίου και του Δίκτυου Περραιβία - διοργανώνει Διήμερο Εκδηλώσεων αφιερωμένο στον ανθρωπιστή ποιητή της Αγάπης και της Ειρήνης.
Tις εκδηλώσεις προλογίζει η Σχολική Σύμβουλος Ελασσόνας Μαρία Θ. Παπαδοπούλου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Δευτέρα 23 Ιουλίου Ώρα 9.30 το Βράδυ
Πολιτιστικός Σύλλογος Λυκουδίου Ελασσόνας Δραστηριότητες ….. Βιντεοπροβολή από τη Ζωή του Χωριού το 2010-2012
Δημιουργός Ταινίας: Γεώργιος Αθ.Τζήκας

Δευτέρα 23 Ιουλίου – 28 Ιουλίου
Έκθεση (του έργου) Αγιογραφίας – Δια χειρός Μπαλανίκα Β.Ιωάννη

Τετάρτη-Πέμπτη 25-26 Ιουλίου
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος,Διοργανώνει πολιτιστικό Διήμερο και σας καλεί όλους να επισκεφτείτε το Λυκούδι.Μας περιμένει άφθονη διασκέδαση,μουσική,χορός και φυσικά σουβλάκια,λουκάνικα,και κρύα μπύρα στην πλατεία του χωριού.
Διασκέδαση με τη Δημοτική Λαϊκή “Θεσσαλική Ορχήστρα”

Παρασκευή 27 Ιουλίου Ώρα 7.30 το απόγευμα
Στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Λυκουδίου.
Ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λυκουδίου Θανάσης Μιχάλης κηρύσσει την έναρξη των εκδηλώσεων.
Ακολουθούν ομιλίες με θέματα σχετικά με την τέχνη του Λόγου για το Παιδί, τη λογοτεχνική και η παιδαγωγική της διάσταση.

Ειδικότερα:
- « Γραφή και αφήγηση του παραμυθιού»
Ομιλήτρια η συγγραφέας Αθηνά Μπίνιου
- « Παιδικές εικόνες από τη ζωή και το έργο του Νικηφόρου Βρεττάκου»
Ομιλητής ο Κώστας Δ. Δημούλας, δάσκαλος.

Σάββατο 28 Ιουλίου Ώρα 10 το πρωί.
Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Λυκουδίου η Αθηνά Μπίνιου διηγείται στα παιδιά με θεατρικότητα όμορφα παραμύθια και κουβεντιάζει μαζί τους.

Σάββατο 7.30 το απόγευμα
Στο προαύλιο του Σχολείου:
Παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αθηνάς Μπίνιου: «Νικηφόρος Βρεττάκος: Το παιδί που έγινε ποιητής»

Η Παιδική Σκηνή Λυκουδίου ζωντανεύει παραστατικά τις σελίδες του βιβλίου.
Συμμετέχουν τιμητικά μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Λυκουδίου.

Το «μουσικό χαλί» των εκδηλώσεων «υφαίνει» ο Θανάσης Γ. Τζήκας.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Στο χώρο των εκδηλώσεων λειτουργεί κινητή έκθεση του Ε.ΚΕ.ΒΙ. (Εθνικού Κέντρου Βιβλίου) και προβάλλονται αφιερωματικά βίντεο .
Λειτουργεί επίσης έκθεση Βιβλίου για παιδιά και μεγάλους.

                ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
               Ο Πρόεδρος

    Αλέξης Α. Καραβαγγέλης

Σχόλια

Με αφορμή το παραπάνω Δελτίο Τύπου για τις εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Λυκουδίου-Ελασσόνας 2012 θα ήθελα προσωπικά να κάνω κάποιες επισημάνσεις.

Διαβάζω στη 1η σειρά: Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακήρυξε το 2012 «Έτος Νικηφόρου Βρεττάκου», με αφορμή τα Εκατό Χρόνια από τη γέννησή του. Που αλήθεια πήγε η δική μας ανακήρυξη του έτους 2012 ως "Έτος Μάχης Σαρανταπόρου";

Στη συνέχεια διαβάζω: "Βιντεοπροβολή από τη Ζωή του Χωριού το 2010-2012". Τα δικά μας βίντεο από τις διάφορες δραστηριότητες του χωριού την τελευταία διετία πότε θα τα δείξουμε;

Παρακάτω διαβάζω: "Έκθεση (του έργου) Αγιογραφίας – Δια χειρός Μπαλανίκα Β.Ιωάννη". Έχουμε στο χωριό μας τόσους φοβερούς καλλιτέχνες και θα αναφέρω έναν επιγραμματικά χωρίς να θέλω να μειώσω τους υπόλοιπους. Είναι καλή η έκθεση του Τριαντάφυλλου Βαϊτση ώστε να παρουσιαστεί στον Δήμο Καλαμαριάς και δεν είναι αρκετά καλή ώστε να παρουσιαστεί στο Πνευματικό Κέντρο Σαρανταπόρου; Δεν θα έπρεπε να τον είχαμε καλέσει ήδη;
(βλ. http://politismos.kalamaria.gr/frontend/article.php?aid=259&cid=42)

Ύστερα διαβάζω: "Στο χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Λυκουδίου". Τόσα χρόνια συζητάμε για ένα Λαογραφικό Μουσείο Σαρανταπόρου, τη στιγμή που άλλοι το έχουν έτοιμο και εμείς παραμένουμε ακόμη στα λόγια. Τόσα πολλά χρήματα έχει το Λυκούδι για παράδειγμα, ενώ εμείς δεν έχουμε;

Μετέπειτα διαβάζω: "Η Παιδική Σκηνή Λυκουδίου ζωντανεύει παραστατικά τις σελίδες του βιβλίου". Δεν θα έπρεπε και εμείς στο χωριό μας να είχαμε τουλάχιστον μία παιδική ή νεανική ομάδα θεάτρου, η οποία θα παρουσίαζε κάποια μικρά έστω θεατρικά έργα; Μη ξεχνάμε ότι ως χωριό έχουμε μία πλούσια παράδοση σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος διαβάζω: "Στο χώρο των εκδηλώσεων λειτουργεί κινητή έκθεση του Ε.ΚΕ.ΒΙ. (Εθνικού Κέντρου Βιβλίου) και προβάλλονται αφιερωματικά βίντεο". Φέτος συμπληρώνουμε τα 100 χρόνια από τη Μάχη Σαρανταπόρου. Υπάρχει μία μεταφερόμενη έκθεση φωτογραφίας - κειμηλίων - προβολής βίντεο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους και τη Μάχη Σαρανταπόρου, η οποία θα παρουσιαστεί στην Ελασσόνα από τις 24 Σεπτεμβρίου ως τις 7 Οκτωβρίου, ενώ εμείς ακόμη κάνουμε προσπάθειες να τη φέρουμε έστω κατά την ημέρα της επετείου της Μάχης στο χωριό μας. Δεν θα έπρεπε ήδη να το είχαμε διευθητήσει το θέμα και να είχαμε φροντίσει ώστε η έκθεση που αναφέρεται στη Μάχη που έγινε στο χωριό μας να παραμείνει για περισσότερες ημέρες στο Σαραντάπορο, τουλάχιστον ως το επόμενο Σαββατοκύριακο, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τη δουν οι συγχωριανοί μας; Δυστυχώς όμως η έκθεση μετά την Ελασσόνα έχει προγραμματιστεί να πάει στην Κοζάνη.

Γράφω όλα τα παραπάνω ώστε όλοι οι ενεργοί πολίτες του Σαρανταπόρου, ανεξάρτητα εάν ανήκουμε σε κάποιον σύλλογο-ομάδα ή όχι, να συμβάλλουμε σε μία κοινή προσπάθεια με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το χωριό μας και όχι να κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση, γιατί δυστυχώς συμβαίνει και αυτό.

Με εκτίμηση

Γιάννης Σιδέρης
Εκπαιδευτικός/Κοινωνιολόγος

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07