Είστε εδώ

99η επέτειος της ιστορικής Μάχης των στενών του Σαρανταπόρου

Η σπουδαία ιστορική σημασία της Μάχης των στενών του Σαρανταπόρου

Η Μάχη των Στενών του Σαρανταπόρου αποτελεί ίσως το κορυφαίο ιστορικό γεγονός στη νεότερη ελληνική ιστορία που έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του νεοσύστατου Καλλικρατικού Δήμου της Ελασσόνας.

Στις αρχές του 20ουαιώνα η βαλκανική χερσόνησος έμοιαζε με καζάνι που έβραζε. Τα νεοσύστατα κράτη (Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Μαυροβούνιο) αντιλαμβανόμενα την επερχόμενη παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σύναψαν μια σειρά από διμερείς αμυντικές και στρατιωτικές συμμαχίες. Την Οκτωβρίου 1912 η Ελλάδα κήρυξε τον πόλεμο  κατά του «Μεγάλου ασθενή», της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος). Συγκεντρώθηκε μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, με την Ελλάδα να διαθέτει 100.000 στρατό και όλο το στόλο της.

Η νικηφόρα Μάχη των στενών του Σαρανταπόρου (9-10 Οκτωβρίου 1912) ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη των συμμάχων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο  και επέδρασε σημαντικά στην ψυχολογία και ανύψωσε το ηθικό, τόσο του στρατεύματος, όσο και του λαού. Λειτούργησε καταλυτικά και επέτρεψε την ταχεία προέλαση του στρατού για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και την επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους από τη Μελούνα, στην περιοχή του Τυρνάβου, με την προσάρτηση της Μακεδονίας, της Ηπείρου και της Θράκης με τη Συνθήκη του Λονδίνου (17 Μαΐου 1913).

 

Πρόγραμμα εκδηλώσεων της 99ης επετείου της Μάχης των στενών του Σαρανταπόρου

="text-align:>
με τη συνεργασία του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου
του Αθλητικού Ομίλου Σαρανταπόρου
και του Συλλόγου Απανταχού Σαρανταποριτών
 

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/10

  • 16:00 συγκέντρωση στην πλατεία Σαρανταπόρου και πεζοπορεία προς Αλωνάκι-Μελίσσι-Στενά Σαρανταπόρου (στάση στο Αλωνάκι και αναγραφή με πέτρα του  ''ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ 1912'')

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/10

  • 07:00-10:00 επιμνημόσυνη δέηση στον Ι.Ν. Αγ.Μαρίνας Σαρανταπόρου και εκφώνηση πανηγυρικού λόγου από εκπρόσωπο του ΕΕΣΣ
  • 10:00-10:20 κατάθεση στεφανιών στο ηρώο του χωριού
  • 10:30-11:15 χορευτικές εκδηλώσεις από το  χορευτικό του ΕΕΣΣ.

 

Σχετικά Δελτία Τύπου:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΙΤΩΝ
« ΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ »
Kαλλισθένους 3, Λάρισα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λάρισα : 7 οκτ. 2011

Θεμα: Eπέτειος Μάχης Σαρανταπόρου

Ο Επιμορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σαρανταπόρου, ο Αθλητικός Όμιλος Σαρανταπόρου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου, το Τοπικό Συμβούλιο Νέων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Απανταχού Σαρανταποριτών, με γνώση της νεώτερης ιστορίας, σεβασμό και ευλάβια στη μνήμη των προγόνων μας που αγωνίστηκαν και θυσιάσαν την ζωή τους για την  πατρίδα, στις 8 & 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ημέρες της Ιστορικής Μάχης Σαρανταπόρου του 1912, θα πραγματοποιήσουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στο  χωριό.

Καλούνται τα μέλη των συλλόγων, οι κάτοικοι και οι απανταχού Σαρανταπορίτες να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις.

 

ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΣΤΟ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ
ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ
Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ
 
Η Μάχη του Σαρανταπόρου είναι η πρώτη μεγάλη πολεμική επιχείρηση της Ελλάδας κατά τον ‘Α Βαλκανικό Πόλεμο. Οι συγκρούσεις έλαβαν χώρα στις 9 & 10 Οκτωβρίου του 1912 στα Στενά του Σαρανταπόρου. Μετά τη μάχη της πρώτης μέρας, οι τουρκικές δυνάμεις υποχώρησαν προς την Κοζάνη αφήνοντας στα χέρια του ελληνικού στρατού αρκετό πολεμικό υλικό . Ο ελληνικός στρατός παρόλο την ισχυρή αντίσταση των τουρκικών δυνάμεων, κατάφερε μια σημαντική επιτυχία η οποία άνοιξε το δρόμο για την απελευθέρωση της υπόλοιπης Ελλάδας.
Στη συγκεκριμένη μάχη καταγράφεται για πρώτη φορά η χρήση του αεροπλάνου σε πολεμική επιχείρηση.
Τον Οκτώβριο 2012 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την απελευθέρωση της Ελασσόνας και από την ιστορική μάχη Σαρανταπόρου και ήδη έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για τον ανάλογο εορτασμό.
Με αφορμή τα παραπάνω και μετά από πρωτοβουλία του περιφερειακού συμβούλου κ. Αθανάσιου Παιδή οι φορείς της περιοχής σχεδιάζουν την αναβάθμιση του πολεμικού μουσείου Σαρανταπόρου και τον εμπλουτισμό των εκθεμάτων με στατικά μοντέλα παροπλισμένων πολεμικών αεροσκαφών. Τα εκθέματα των πολεμικών αεροσκαφών θα δώσουν ιδιαίτερη αίγλη στο μουσείο και θα αποτελέσουν πόλο έλξης για όλη την ευρύτερη περιοχή, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη τιμή στη σημαντική αυτή μάχη που αποτέλεσε το έναυσμα για μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας.
 

Παιδής Γ. Αθανάσιος,  Περιφερειακός  Σύμβουλος Θεσσαλίας

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07