Είστε εδώ

Για να μην το πούμε νεράκι...στο Δήμο Ελασσόνας

Στην ιδρυτική της διακήρυξη η Ενωτική Κίνηση Πολιτών πρότεινε: «ότι, ως θεμέλιο για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και των βασικών πυλώνων  της που είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία αλλά και ως προϋπόθεση για την αξιοποίηση της μικρής ιδιοκτησίας, την αποκέντρωση και την αειφόρο ανάπτυξη, θεωρούμε υποχρεωτική τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης και εφικτής πρότασης για την εφαρμογή και την επέκταση σε ολόκληρο τον Καλλικρατικό Δήμο ενός συστήματος διαχείρισης και δημοκρατικής διανομής των υδάτινωνπόρων».

Κατά τα πρότυπα του εν ενεργεία ηλεκτρονικού συστήματος άρδευσης στον πρώην Δήμο Σαρανταπόρου (θα προσθέταμε σήμερα). Παρ΄όλο που αυτό  εγκαταστάθηκε  στο 80% του δικτύου, είχε σύντομα θετικά αποτελέσματα, όπως:

 • Την κατακόρυφη μείωση της σπατάλης, συνεπώς και την υδρο-επάρκεια στους «ξηρούς» μήνες.
 • Την αντικατάσταση ασύμφορων και υδροβόρων καλλιεργειών με εναλλακτικές – καινοτόμες και προσοδοφόρες αγροτικές παραγωγές.
 • Ικανοποιητικά έσοδα στο δημοτικό ταμείο, δίνοντας τη δυνατότητα για την συντήρηση και την επέκταση του συστήματος και σε άνυδρες περιοχές, άρα και την αξιοποίησή τους.
 • Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των νέων να παραμείνουν ή να επιστρέψουν στον τόπο τους που στις ασφυκτικές συνθήκες του μνημονίου, «βλέπουν» στις γεωργικές καλλιέργειες μια οικονομική διέξοδο.

Ο Δήμος Ελασσόνας δεν πρέπει να εγκαταλείψει το αρδευτικό σύστημα του Σαρανταπόρου στην τύχη του, γιατί αυτό θα σημάνει αυτόματα την επιστροφή στους νόμους της «ζούγκλας», στρώνοντας ταυτόχρονα το δρόμο στις διαβόητες Συμπράξεις Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα. Οι  Σ.Δ.Ι.Τ. που σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλονται από την Παγκόσμια Τράπεζα, καταλήγουν σε ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών με την «ευγενική χορηγία» του κράτους!

Το νερό είναι αναντικατάστατο δώρο της φύσης, θεμελιώδης φυσικός πόρος και σύνδεσμος όλων των μορφών ζωής Αποτελεί συλλογική ιδιοκτησία.

Διεκδικώντας την «δημοκρατία στο νερό» ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 5 του ν.3199/2003, που μεταξύ άλλων προβλέπει και τη μέριμνα για ουσιαστική συμμετοχή του κοινού στις διαδικασίες προστασίας και διαχείρισης των υδάτων, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει και να εφαρμόσει άμεσα, ένα ενιαίο εκτεταμένο και δίκαιο σύστημα διαχείρισης, ελέγχου και διανομής των υδάτινων πόρων, αναιρώντας τις αδικίες ανάμεσα στις κοινοτικές περιφέρειες του Δήμου Ελασσόνας.

Γιατί μόνο με το δίκιο φτιάχνεις ένα χωριό, μια πόλη  και τον κόσμο ολόκληρο.

 

                                   Σάκης Γκουντρουμπής

μέλος συντονιστικού  Ενωτικής Κίνησης Πολιτών Δήμου Ελασσόνας

 

 

Υ.Γ.

 1. Η πρωτοβουλία „Berliner Wassertisch“ ("Βερολινέζικο Τραπέζι Νερού") έχει συλλέξει πολύ περισσότερες από τις περίπου 170 000 υπογραφές που απαιτούνται για ένα δημοψήφισμα για αναθεώρηση των μυστικών συμβάσεων.
 2. Στις 13 Φεβρουαρίου στο  Βερολίνο πραγματοποιείται δημοψήφισμα με αίτημα τη δημοσιοποίηση των 150 απόρρητων συμβάσεων παραχώρησης του γερμανικού κράτους σε ιδιώτες και την επιστροφή της Επιχείρησης Ύδρευσης του Βερολίνου στο Δημόσιο. Οι πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη λένε ΟΧΙ στη λεηλασία του εθνικού πλούτου.
 3. Υπενθυμίζουμε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2010 το Παρίσι επαναδημοτικοποίησε την ύδρευση της πόλης την οποία εκμεταλλευόταν οι γνωστές πολυεθνικές SUEZ και VEOLIA.

Προσθήκη νέου σχολίου

Filtered HTML

 • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
 • Επιτρεπόμενες ετικέτες HTML: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Plain text

 • Δεν επιτρέπονται ετικέτες HTML.
 • Διευθύνσεις ιστού και e-mail μετατρέπονται αυτόματα σε παραπομπές.
 • Αυτόματες αλλαγές γραμμών και παραγράφων.

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07