Είστε εδώ

Δημοσιεύσεις στον τύπο της Ελασσόνας σχετικά με την κατάληψη του Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου

Σχετικά με την κατάληψη του Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 8 και15 Δεκεμβρίου 2010 με αίτημα την αναπλήρωση της θέσης του ασθενή δασκάλου του, δημοσιεύθηκαν στις 22 Δεκεμβρίου 2010 στην εφημερίδα «ΕΚΔΟΣΗ» Ελασσόνας ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, δήλωση του Δημάρχου Σαρανταπόρου κ. Αθ.Κλεισιάρη και άρθρο του γονέα κ.Σάκη Γκουντρουμπή, τα οποία και παρουσιάζονται παρακάτω:

                                              Ανακοίνωση  του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

                                                             Δημοτικού Σχολείου Σαρανταπόρου.

Η κατάληψη του δημοτικού σχολείου του χωριού μας ανεστάλη, καθώς μετά την επίσκεψή μας στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του ν. Λάρισας κ. Λιάπη, είχαμε τη διαβεβαίωση ότι θα αναπληρωθεί το εκπαιδευτικό κενό και δε θα υποβαθμιστεί το σχολείο μας.

Θέλουμε να τονίσουμε οτι ο σύλλογός μας ουδέποτε ήρθε σε αντιπαράθεση με τους συλλόγους άλλων σχολείων της περιοχής μας. Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη για δασκάλους στα σχολεία που δεν έχουν.

Επειδή κατηγορηθήκαμε και για άγνοια των  νόμων, να δηλώσουμε ότι τα μέλη του συλλόγου μας είναι ενημερωμένα για τους νόμους περί ολιγοθέσιων σχολείων.

Μας επιπλήττουν γιατί ζητάμε και τρίτο δάσκαλο για τα παιδιά μας. Γιατί , λένε, δεν είναι εφικτό. Λοιπόν, τα παιδιά μας και τα παιδιά όλου του κόσμου, δεν είναι νούμερα, ούτε στατιστικές. Είναι παιδιά που θέλουμε να μεγαλώσουν σε όσο καλύτερες συνθήκες μπορούμε να  τους προσφέρουμε. Τη μια χρονιά το σχολείο μας  θα έχει 30-35 παιδιά, την άλλη 26-30 και την επόμενη ελπίζουμε 35-40. Έτσι συμβαίνει στα μικρά χωριά της επαρχίας σ΄όλη την Ελλάδα. Ο υποβιβασμός των σχολείων οδηγεί στην ερήμωση των χωριών κι όχι το αντίθετο.

Μας κατηγορεί ο κ. Κατσιάνας, γραμματέας του συλλόγου δασκάλων Ελασσόνας, οτι η διαμαρτυρία μας δεν είναι η «πρέπουσα», αλλά είναι και «εις βάρος άλλων μαθητών και δασκάλων της περιοχής μας». Γιατί; Εμείς ζητάμε την αναπλήρωση της θέσης του δασκάλου μας. Δηλώνουμε από τώρα πως θα σταθούμε σύμμαχοι και αλληλέγγυοι σε κάθε σχολείο που θα αντιμετωπίσει πρόβλημα υποβάθμισης στην περιοχή μας.

Δηλώνουμε επίσης ότι την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου, το μέλος του συλλόγου μας κ.. Γκουντρουμπής  επανειλημμένα ζήτησε από τον κ. Κατσιάνα να μας πει με ποιά αρμοδιότητα ήρθε στο χωριό μας απειλώντας να μας φέρει εισαγγελέα και αστυνομία. Δεν μας είπε βέβαια οτι είναι δάσκαλος. Προτίμησε να κρυφτεί πίσω από την ιδιότητα του δημοσιογράφου, λέγοντας οτι είναι ανταποκριτής της “Έκδοσης”, κάτι που διέψευσε άμεσα ο ίδιος ο εκδότης της.

Ο κ. Γκουντρουμπής κι όλοι οι υπόλοιποι γονείς φυσικά και δεν αφήσαμε τον κ. Κατσιάνα να περάσει στο χώρο του σχολείου. Κανείς όμως δεν τον έβρισε όπως ισχυρίζεται. Προσπαθήσαμε όλοι να εκφράσουμε την αγωνία μας για το μέλλον του σχολείου και των παιδιών μας, στον προϊστάμενο κ. Αλεξανδρίδη. Ήταν ανένδοτος.

Θα σταθούμε στα τελευταία λόγια του πριν φύγει: Σε μητέρα που του φώναξε απελπισμένη «μην καταδικάζετε κύριε τα παιδιά μας στην αμάθεια» , απάντησε: «Καλά κάνω! Καταδικάζω τα παιδιά σας στην αμάθεια! Δεν θα ξαναδείτε δάσκαλο σ΄αυτό το σχολείο!» Αμέσως μετά δείχνοντας με το δάχτυλο την πρόεδρο του συλλόγου μας  φώναζε πως αυτή είναι η αιτία που θα υποβαθμιστεί το σχολείο μας και πως  υποκινεί καταλήψεις. Αυτό άραγε δε συνιστά συκοφαντική δυσφήμιση;

Είχαν όμως προηγηθεί κι άλλες τέτοιες κατηγορίες. Με τηλεφωνήματα από τον κ. Ζανιά, πρόεδρο του συλλόγου δασκάλων Ελασσόνας, στους χώρους δουλειάς μελών του συλλόγου μας και απειλές ότι θα μας καταγγείλουν δημόσια, θα μας στείλουν εισαγγελέα και αστυνομία.

Αυτές οι πρακτικές μας γυρίζουν πίσω σε άλλες εποχές. Ζούμε όμως στο 2010 ή καλύτερα  στο 2011 και δεν θα έπρεπε να υποβιβάζονται ή να κλείνουν σχολεία.

Τελειώνοντας, θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στον σύλλογο γονέων του δημοτικού σχολείου Καλλιθέας πρώτα, και σε όλους τους άλλους που μας συμπαραστάθηκαν: Τον Δήμαρχο Σαρανταπόρου κ. Κλεισιάρη, τον Δήμαρχο Ελασσόνας κ. Πασχόπουλο, την Ενωτική Κίνηση Πολιτών Ελασσόνας, την παράταξη “Θεσσαλία της αλληλεγγύης και της οικολογίας” καθώς και την “Αφύλακτη Διάβαση” και την “Συμφωνία Ευθύνης”, που έθεσαν το θέμα στο νομαρχιακό συμβούλιο.

Το Δ.Σ.

                                                                                                                             «ΕΚΔΟΣΗ» Ελασσόνας 22/12/2010

 

Οποιαδήποτε προσπάθεια για ταύτιση του ονόματός μου με τις απόψεις που δημοσιεύτηκαν στην Έκδοση, την 15.12.2010, υπογραφόμενες από τον κ. Κατσιάνα, είναι εκ του πονηρού.

Η αλήθεια είναι ότι είμαι ενήμερος  για το θέμα που προέκυψε στο δημοτικό σχολείο Σαρανταπόρου,  από τους αρμόδιους φορείς και το σύλλογο γονέων.

Συμμερίζομαι απόλυτα την αγωνία των γονέων για το μέλλον του σχολείου, διαφωνώντας κάθετα με ενέργειες ποινικοποίησης της διαμαρτυρίας τους. Οι γονείς ήταν εκεί νόμιμα υπερασπίζοντας το υπέρτατο αγαθό της μόρφωσης των παιδιών τους.

Δηλώνω ότι θα σταθώ απέναντι και ως δημοτικός σύμβουλος του νέου Δήμου Ελασσόνας σε οποιαδήποτε προσπάθεια περιστολής των κοινωνικών αγαθών.

                                                                                                               Αθανάσιος  Κλεισιάρης

                                                                                                             Δήμαρχος Σαρανταπόρου

                                                                                                       Εφημερίδα «Έκδοση» 22.12.2010

 

                                                                      ΑΥΘΑΙΡΕΤΟΙ   ΚΑΙ  ΕΚΘΕΤΟΙ

Ο συλλογικός αγώνας των κατοίκων και των γονέων του δημοτικού σχολείου Σαρανταπόρου που είχε ως αποτέλεσμα την δέσμευση από τη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του ν. Λάρισας, για την αναπλήρωση του οργανικού κενού στο δημοτικό σχολείο, συνεπώς και τον μη υποβιβασμό του από τριθέσιο σε διθέσιο, είναι ίσως η πιο αποστομωτική απάντηση προς τους «συνδικαλιστές» πρόεδρο και γραμματέα του Δ.Σ. του συλλόγου δασκάλων Ελασσόνας, φερέφωνα της διοίκησης.

Ενώ οι συνάδελφοι-ισσες, δάσκαλοι-ες, διανύουν  καθημερινά μεγάλες αποστάσεις, δίνοντας τον αγώνα για τη μόρφωση των παιδιών μας και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, κάποιοι από τους «συνδικαλιστές» των διαδρόμων της εξουσίας, απολαμβάνουν τα ελέη του συστήματος στο προστατευμένο περιβάλλον του γραφείου του προϊσταμένου τους, δίνοντας αυθαίρετα οδηγίες προς ναυτιλλόμενους.

Οι απειλές, η στοχοποίηση,η δημόσια διαπόμπευση και η τηλεφωνική τρομοκρατία στους χώρους εργασίας των γονέων και ανθρώπων που συμπαραστάθηκαν στις κινητοποιήσεις μας, ¨διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις τους¨, πρακτικές που με τις ευλογίες της διοίκησης εφάρμοσαν οι «συνδικαλιστές»- εξαπτέρυγα του προϊσταμένου τους, είναι αυτές που πραγματικά μας επιστρέφουν στην περίοδο του ¨γύψου και της αθλιότητας¨.

Ο αγώνας για τη βελτίωση των συνθηκών εκπαίδευσης και τη μορφωτική αξιοπρέπεια των παιδιών μας, δεν χωράει στον μπακάλικο λογαριασμό των αριθμολάγνων «συνδικαλιστών»,που πίσω από τους αριθμούς, κρύβουν τους ανθρώπους και τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, εκθέτοντας τους συναδέλφους τους και κάθε σκεπτόμενο πολίτη. 

Οι δάσκαλοι της περιοχής μας και οι συνδικαλιστικές τους παρατάξεις, καλούνται να πάρουν αποστάσεις από τα παρακμιακά φαινόμενα των συμβιβασμένων «συνδικαλιστών» και το ποταπό τους κείμενο – υπογεγραμμένο από τον κ. Κατσιάνα στην Έκδοση, την 15.12.2010 – μνημείο συνδικαλιστικής υποταγής.

Στην εποχή της  επικαιροποιημένης μισής εργασίας, μισής ζωής , μισού σχολείου – πραγματικότητα που μας καλούν να αποδεχτούμε – είναι αναγκαία η διατύπωση εναλλακτικής πρότασης μετατροπής των υπο εξαφάνιση απομακρυσμένων σχολείων της τρόικα και της ανάγκης, σε παιδαγωγικά σχολεία της ελπίδας και της προόδου.

Σάκης Γκουντρουμπής, γονέας – εκπαιδευτικός  Σαραντάπορο Ελασσόνας

«ΕΚΔΟΣΗ» Ελασσόνας 22/12/2010

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07