Είστε εδώ

Ανακοινώσεις των Συλλόγων Γονέων του Γυμνασίου Λυκουδίου & των Δημοτικών Σχολείων Σαρανταπόρου και Μηλέας

 

 

 

 

 

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Λυκουδίου και των Δημοτικών Σχολείων Σαρανταπόρου και Μηλέας προέβησαν στις ακόλουθες ανακοινώσεις:

 

Ανακοίνωση 7-5-2011

Ανακοίνωση Συλλόγου γονέων Γυμνασίου Λυκουδίου, Δημοτικού σχολείου Μηλέας  και Δημοτικού σχολείου Σαρανταπόρου.

Μετά την επίσημη δημοσίευση , την Δευτέρα 2 Μαΐου 2011, της απόφασης του ΥΠΔΒΜΘ με την οποία καταργείται το Γυμνάσιο Λυκουδίου και συγχωνεύονται εκεί τα Δημοτικά Σχολεία του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου, οι γονείς προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του Γυμνασίου Λυκουδίου καθώς και των Δημοτικών σχολείων Σαρανταπόρου και Μηλέας από την Τρίτη 03.05.2011.

Οι γονείς επέτρεψαν την είσοδο των καθηγητών και των δασκάλων στα σχολεία, θέλοντας να δείξουν πως η διαμαρτυρία τους δεν στρέφεται εναντίον των εκπαιδευτικών αλλά της απόφασης του ΥΠΔΒΜΘ η οποία στηρίχθηκε σε μία πρόταση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του πρώην Δήμου Ελασσόνας. Η εν λόγω Ένωση ήταν η μοναδική  που πρότεινε να καταργηθούν και να συγχωνευθούν τα παραπάνω σχολεία μια και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας στην εισήγησή της στο ΥΠΔΒΜΘ πρότεινε να παραμείνουν τα σχολεία της περιοχής ως έχουν.

 

Ανακοίνωση 3-5-2011

H παρακάτω απόφαση θα σταλεί στο Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων:

«Απόφαση Γενικής Συνέλευσης Συλλόγων Γονέων Γυμνασίου Λυκουδίου, Δημοτικού σχολείου Σαρανταπόρου και Δημοτικού σχολείου Μηλέας.»

Σήμερα, 3 Μαΐου 2011,

Σε κοινή συνέλευση των Συλλόγων γονέων: του Γυμνασίου Λυκουδίου, του Δημοτικού σχολείου Σαρανταπόρου και του Δημοτικού σχολείου Μηλέας, αφού λάβαμε υπόψη:

1.     Την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου της Εθνικής οδού Κοζάνης- Λάρισας.

2.    Τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου: Τις  ημέρες που χιονίζει τα παιδιά της Τσαπουρνιάς (χωριό ορεινό, σε 950μ. υψόμετρο), που πηγαίνουν στο Δημοτικό σχολείο Μηλέας, είναι σχεδόν αδύνατο να πάνε σχολείο. Τα παιδιά του επίσης  ορεινού Σαρανταπόρου (850μ. υψόμετρο), περπατούν 2 χλμ κατεβαίνοντας στην Εθνική  οδό Κοζάνης –Λάρισας για να πάρουν το λεωφορείο του ΚΤΕΛ που έχει αναλάβει τη μεταφορά των μαθητών του Γυμνασίου στο Λυκούδι.

3.    Τις χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ των  χωριών: Το λεωφορείο του ΚΤΕΛ ξεκινάει  τη διαδρομή από το Σαραντάπορο, συνεχίζει  παίρνοντας  τα παιδιά της Μηλέας, της Φαρμάκης, των Γερανείων και καταλήγει στο Λυκούδι μετά από 45 λεπτά έχοντας διανύσει 27χλμ., κάτι που αντέχουν οι μαθητές του γυμνασίου αλλά είναι απαράδεκτο για μαθητές του δημοτικού.

4.    Το γεγονός ότι στις περιοχές του πρώην Δήμου Σαρανταπόρου δεν παρατηρείται φυγή αλλά επιστροφή κατοίκων και μάλιστα νέων,  που ασχολούνται κυρίως με αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες , έχουν δημιουργήσει τις ανάλογες υποδομές και θέλουν να μείνουν στον τόπο τους.

5.    Τον αριθμό των μαθητών του Γυμνασίου Λυκουδίου. Σήμερα είναι 33 και σε λίγα χρόνια θα είναι 48, με σημερινά δεδομένα, που όμως αλλάζουν προς το καλύτερο.

6.    Έως τώρα  τα παιδιά μας έχουν  μια αρκετά ομαλή κοινωνικοποίηση. Ξεκινούν από τα μικρά νηπιαγωγεία και πηγαίνουν στα τριθέσια δημοτικά σχολεία στο προστατευμένο περιβάλλον των χωριών μας. Συνεχίζουν τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο Λυκουδίου, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά των χωριών της περιοχής και καταλήγουν στο 2ο Λύκειο της Ελασσόνας.

7.    Με τις δρομολογούμενες συγχωνεύσεις τα παιδιά μας θα ξεκινούν από τα μικρά νηπιαγωγεία στα χωριά μας( των 10-15 μαθητών) , θα συνεχίζουν σε ένα δημοτικό σχολείο με 70-80 μαθητές που θα βρίσκεται 45 λεπτά μακριά μέσω της εθνικής οδού Κοζάνης-Λάρισας, μετά σε ένα τεράστιο γυμνάσιο  420 μαθητών και θα καταλήγουν σε ένα επίσης τεράστιο Λύκειο, δεδομένου ότι συγχωνεύονται και τα γυμνάσια και λύκεια της Ελασσόνας.

8.    Έχουμε ήδη το παράδειγμα των παιδιών μας που φοιτούν στο 2ο Λύκειο Ελασσόνας: Ξυπνούν 06.00πμ για να πάρουν το λεωφορείο για την Ελασσόνα και επιστρέφουν 03.00μμ κι όταν έχουν φροντιστήρια, 06.00-07.00μμ. Δεν είναι ο, τι καλύτερο για τα μικρότερα παιδιά του Γυμνασίου που καταργώντας το σχολείο τους  υποχρεώνονται να πάνε στην Ελασσόνα.

9.    Το γεγονός  της μη συγχώνευσης του Γυμνασίου Λυκουδίου σε κάποιο γυμνάσιο σημαίνει ότι η πολιτεία δεν αναλαμβάνει την ασφάλεια και το κόστος της  μεταφοράς των μαθητών; Μιλάμε για μια απόσταση 28χλμ στην εθνική οδό Κοζάνης –Λάρισας . Αν υποθέσουμε ότι χωράνε στο λεωφορείο που μεταφέρει τους μαθητές του Λυκείου, αυτά τα παιδιά θα πληρώνουν εισιτήριο; Αν δεν χωράνε, πώς θα μετακινηθούν; Δεν υπάρχει λεωφορείο του ΚΤΕΛ Ελασσόνας που να κάνει τη διαδρομή

Σαραντάπορο-Ελασσόνα παρά μόνο του ΚΤΕΛ Κοζάνης και μόνο αν κατέβουν στη στάση πάνω στην εθνική οδό.

10.  Γνωρίζουμε πως άλλα μικρότερα σχολεία πεδινών περιοχών με μικρότερη απόσταση από τα γειτονικά χωριά ή πόλεις παραμένουν ως έχουν κι εμείς που επιμένουμε και θέλουμε να ζούμε σε μια δύσκολη ορεινή περιοχή «τιμωρούμαστε» γι’ αυτή μας την επιλογή;

11.  Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό: Γνωρίζουμε πως η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δαυτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας στην εισήγησή της προς το ΥΠΔΒΜΘ δεν πρότεινε να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία και το γυμνάσιό μας.

Ομόφωνα:

1.Καταγγέλλουμε:

Την Ένωση Συλλόγων Γονέων του πρώην Δήμου Ελασσόνας για την υπόγεια πρότασή της περί συγχώνευσης και κατάργησης των σχολείων μας, τη στιγμή που κανένα δικαίωμα δεν είχε να εκπροσωπήσει εμάς που ανήκουμε στον νέο Καλλικρατικό Δήμο Ελασσόνας.   Πρόταση για την οποία ουδέποτε ερωτηθήκαμε, υποβαθμίζει την εκπαίδευση στην περιοχή μας, όμως εστάλη στο ΥΠΔΒΜΘ και όπως φαίνεται ήταν η μόνη πρόταση που ελήφθη υπόψη.

2. Ζητάμε:

Να τροποποιηθεί η απόφαση  με ΦΕΚ 440/18-03-11:

 α΄) Να μην καταργηθεί το Γυμνάσιο Λυκουδίου.

 β΄) Να παραμείνουν ως έχουν τα τριθέσια Δημοτικά σχολεία Μηλέας και Σαρανταπόρου.

 

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ  ΤΟ ΑΝΑΦΑΙΡΕΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ.

ΘΕΛΟΥΜΕ : ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΜΑΣ ΣΤΟ ΛΥΚΟΥΔΙ

ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΜΑΣ: ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟ ΚΑΙ ΜΗΛΕΑ.

 

Σύλλογος Γονέων                             Σύλλογος Γονέων                      Σύλλογος Γονέων

Δημοτικού σχολείου                                   Γυμνασίου                            Δημοτικού σχολείου

 Σαρανταπόρου                                         Λυκουδίου                                     Μηλέας          

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07