Είστε εδώ

Δελτίο Τύπου - Πρόσκληση προς του κατοίκους του Δήμου Ελασσόνας για τα 100 χρόνια ελεύθερης Ελασσόνας

ΕΛΑΣΣΟΝΑ 26-6-2012

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πρόσκληση προς του κατοίκους του Δήμου Ελασσόνας
 

Αγαπητοί δημότες,

Ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια Ελεύθερης Ελασσόνας, σχεδιάζει δράσεις που στόχο έχουν την διάσωση και τη διάδοση της ιστορίας του τόπου μας.

Σημαντική θέση στις δράσεις αυτές, έχει και η αποτύπωση της εκατόχρονης ιστορικής περιόδου του δήμου Ελασσόνας, μέσα από φωτογραφικό και όχι μόνο υλικό.

Πιστεύουμε ότι οι κάτοικοι του Δήμου μας, έχουν στα οικογενειακά τους αρχεία αποθησαυρισμένα ανεκτίμητα φωτογραφικά ντοκουμέντα που αναφέρονται σε γεγονότα και καταστάσεις που μπορούν όταν συντεθούν να αποτυπώσουν μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας ή ένα φωτογραφικό πανοραμικό λεύκωμα την κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική, πολιτική και εν τέλει μια διαφορετική προσέγγιση της ιστορίας των τελευταίων εκατό χρόνων.

Κάθε φωτογραφία μπορεί να αποτελεί πολύτιμη ψηφίδα που μας είναι αναγκαία , για να συνθέσουμε μέσα από τη δύναμη της εικόνας και μια άλλη οπτική της τοπικής μας ιστορίας.

Ο Δήμος Ελασσόνας και η Κοινωφελής Επιχείρηση καλεί τους δημότες να συμμετάσχουν σ’ αυτήν τη σημαντική προσπάθειά της, για να συγκεντρωθεί και να ταξινομηθεί φωτογραφικό υλικό που αφορά την 100χρονη ιστορία της πόλης, από το 1912 μέχρι σήμερα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί έκθεση και να εκδοθεί ψηφιακό φωτογραφικό – ιστορικό λεύκωμα της πόλης και των περιχώρων της, για την περίοδο 1912-2012, ως άλλη μια παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενιές των επόμενων εκατό χρόνων.

Καλούμε και παρακαλούμε τους δημότες μας να συνδράμουν σ’ αυτό το πολύ σημαντικό εγχείρημα. Να προσέρχονται στη Δημοτική Επιχείρηση με τις φωτογραφίες που διαθέτουν, και το υλικό αφού ψηφιοποιηθεί θα επιστρέφεται άμεσα στον κάτοχό του. Κρίνεται απολύτως αναγκαίο κάθε φωτογραφία ή άλλο πολύτιμο υλικό που προσκομίζεται να συνοδεύεται από στοιχεία που την περιγράφουν (π.χ. ημερομηνία φωτογράφησης, περιεχόμενο που αφορά τα πρόσωπα, , τα γεγονότα, τις καταστάσεις που φαίνονται κ.α.).

Αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να αποστείλει ψηφιακά φωτογραφίες που κατέχει στην ηλεκτρονική διεύθυνση deptakal@gmail.com .

Προσδοκούμε στην άμεση ανταπόκριση και συνέργειά σας.

 
ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ
ΧΡ. ΒΛΑΧΟΔΗΜΟΥ 1 , 40200 ΕΛΑΣΣΟΝΑ
ΤΗΛ: 2493025440 / FAX: 2493025053

Σχόλια

Διαβάζοντας το συγκεκριμένο ΔΤ, το οποίο περιγράφει μια πολύ καλή ιδέα και προσπάθεια, μου δημιουργήθηκε η εντύπωση πως εκπέμπεται από το κείμενο μια Ελασσονοκεντρική θεώρηση των πραγμάτων, από επίσημο φορέα της δημοτικής αρχής, η οποία αποτυπώνεται ανάγλυφα σε κάποιες φράσεις του συγκεκριμένου ΔΤ.
Ενώ αρχικά το κείμενο αναφέρει ως στόχου της δράσης "την διάσωση και τη διάδοση της ιστορίας του τόπου μας" και "η αποτύπωση της εκατόχρονης ιστορικής περιόδου του Δήμου Ελασσόνας", στη συνέχεια διαβάζουμε για "την 100χρονη ιστορία της πόλης" και για "ιστορικό λεύκωμα της πόλης και των περιχώρων της".
Δημιουργείται έτσι η εντύπωση τα 40 και πλέον χωριά του Καλλικρατικού Δήμου της Ελασσόνας δεν είναι τίποτε άλλο παρά τα περίχωρα της πόλης..!
Εάν μια τέτοια θεώρηση είναι απλά ένα επικοινωνιακό λάθος, αυτό είναι κάτι που συγχωρείται και διορθώνεται, εάν όμως αποτελεί μια παγιωμένη αντίληψη στη λειτουργία της δημοτικής αρχής, τότε μιλάμε για ένα ιστορικό, πολιτικό, κοινωνικό και ηθικό σφάλμα από πλευράς της.
Μια δημοτική αρχή που βλέπει μόνο τη μύτη της δεν μπορεί να είναι χρήσιμη για τους κατοίκους των πολυάριθμων κοινοτήτων του συνόλου του Δήμου και θα ήταν κρίμα για την ευρύτερη περιοχή να εγκλωβιστεί σε τέτοιες κοντόφθαλμες λογικές.

Θα είμαι πολύ ευτυχής εάν διαψευστώ...

Μπορώ να στείλω φωτογραφίες και από τον περίχωρο του ιστορικού και ηρωικού Σαρανταπόρου δηλαδή;

Αν θέλεις φυσικά και μπορείς στο email που αναφέρεται παραπάνω στο δελτίο τύπου. Απλά μην ξεχάσεις να αναφέρεις από ποιο περίχωρο είσαι!

Κάντε μας τη χάρη πρωτευουσιάνοι της ελασσόνας και μη μας σπάτε τα νεύρα... 1912-2012..100 χρόνια..Έτος Μάχης Σαρανταπόρου.. κουβέντα δεν άκουσα για τη συγκεκριμένη πρόταση...εσείς την ελασσονίτσα και τα μάτια σας.. ε..και κανένα κοκαλάκι για τα ..περίχωρα, έτσι για να λέμε οτι κάτι κάναμε!!! ..αλλά αγαπητοί μου φίλοι, εμείς στα "περίχωρα", θα τη βρούμε την άκρη.. και ας μας έχετε γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων σας (για να μην πω τίποτα πιο βαρύ)... ένας "περιχωρίτης" από το περίχωρο του Σαρανταπόρου..

Ρε παιδιά, ρε παιδιά…. Τι είναι αυτά που γράφετε??? Είστε καλά??? Πραγματικά ντρέπομαι για λογαριασμό σας…. Είναι δυνατόν να μιλάτε για την Ελασσόνα με τέτοιο τρόπο. Πραγματικά δεν σας επιτρέπω.! Ποια ΜΑΧΗ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ και κουραφέξαλα. Σιγά το γεγονός το μεγάλο….. Λες και τι συνέβη σ’ αυτή τη Μάχη του Σαρανταπόρου…. Από την Ελασσόνα πέρασε ο Ελληνικός στρατός. Καλά τώρα, αν από την Ελασσόνα απλά πέρασε και έφτασε στο Σαραντάπορο όπου και έγινε η ΜΑΧΗ ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ και απελευθερώθηκε η υπόλοιπη Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα σύνορα του κράτους να είναι τα σημερινά, δεν τρέχει και τίποτα…. Σιγά που θα καθίσουμε να ασχοληθούμε με τέτοιες λεπτομέρειες… Μόνο Ελασσόνα υπάρχει… επιτέλους πρέπει να το καταλάβετε.. Τι άλλο να κάνει ο Δήμος για να σας δώσει να το καταλάβετε…. Αχ κατακαημένη Ρούμελη… Μέχρι και την ιστορία θα αλλάξουμε... όπως μας βολεύει....

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ , ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ . ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΩΣΤΑ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ , ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΨΟΥΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΣ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΧΩΡΙΟ , ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΙΟ ΧΩΡΙΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΝΕ ΜΙΑ 8ΕΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΞΕΝΟ ΝΟΜΙΖΩ ...........ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΝΑΝΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ 2011 Η ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ?????????// ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΥΜΟΥΝΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΠΑΙΝΟΥΜΕ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΠΕΙΣ ..........................

Είπαν για μας

glqxz9283 sfy39587stf02 mnesdcuix8
sfy39587stf03
sfy39587p07